Educație

De la Slobozia Bradului la Paris

Iulia Nicolaie
11 apr 2009 1903 vizualizări
Uniristul Andrei Alexandru a cistigat o bursa scolara la Paris u elevul originar din comuna Slobozia Bradului merge pe urmele lui Adrian Iuga, care a fost admis la prestigioasa scoala din Paris, Ã"°cole Normale Supérieure (ENS) u tinarul marturiseste ca dupa terminarea studiilor ar dori sa se intoarca acasa, alaturi de familie u gratie acestei burse, tinarul are sansa sa fie admis la Ecole Normale Superieure, renumita la nivel mondial, unde concurenta este de 500 de elevi pentru un loc u Cred ca Andrei este predestinat unei cariere stiintifice si universitare , considera profesorul Cornel Noana

Colegiul National "Unirea" Focsani dovedeste inca o data faptul ca isi merita prestigiul cistigat de-a lungul atitor ani. Elevul Andrei Alexandru, de la clasa a XII-a A, a cistigat zilele trecute o bursa scolara la Liceul "Louis le Grand" din Paris. Tinarul ne-a povestit ca va pleca in luna septembrie spre capitala Frantei, care ii va fi casa timp de doi ani si ca a fost luat prin surprindere de faptul ca a cistigat aceasta bursa, rivnita de zeci de elevi din tara si de alte sute de peste hotare. Concursul pentru obtinerea bursei a fost organizat de catre Institutul Francez si de Fundatia "Odon Vallet", la care au participat mai mult de 50 de liceeni din toata tara. Daca Andrei se va tine de treaba, ar putea ajunge, dupa cei doi ani de pregatire, sa fie admis la Ecole Normale Superieure, renumita la nivel mondial, unde concurenta este de 500 de elevi pentru un loc.


Elevii pasionati de matematica au avut de trecut printr-o singura proba, la care au avut de rezolvat 12 probleme pe parcursul a patru ore. Concursul a fost organizat si la Bucuresti si la Iasi, fiind puse la bataie doua astfel de burse in Romania. Deocamdata, vrinceanul nu isi cunoaste inca partenerul de drum. "Sa fiu sincer, nu am crezut ca o sa reusesc sa obtin bursa. Am aflat de curind si o sa ma interesez mai mult in legatura cu ceea ce am de facut", ne-a spus emotionat Andrei. Acesta ne-a mai povestit ca va sta, pe perioada celor doi ani, in Cartierul Latin din Paris, situat linga Universitatea Sorbona, intre Sena si Jardin de Luxemburg. Zona este celebra pentru stradutele inguste, circiumile studentesti cu preturi mici, anticariate si mai ales pentru scolile prestigioase, fiind cunoscuta in lume pentru marii invatati care au strabatut acele strazi in perioada studentiei, printre care Voltaire, Hugo sau Zola. In ceea ce priveste limba franceza, tinarul matematician ne-a povestit ca are cunostinte medii, dar ca va studia franceza in aceste luni, dar si ca odata ce va ajunge acolo, i se ofera posibilitatea de a-si aprofunda si cunostintele din acest domeniu. "Am mai urmarit povestirile altor tineri care au studiat acolo si care si-au relatat experienta. Din cite am inteles, este destul de greu si este foarte mult de invatat, punindu-se accentul in mod special pe matematica si fizica", ne-a mai spus Andrei, care a tinut sa-si exprime si aprecierile sincere la adresa profesorilor care l-au sprijinit in drumul sau spre cunoasterea tainei lucrului cu cifrele. Elevul i-a multumit profesorului sau de la clasa, Cornel Noana, care este si directorul colegiului, dar si apreciatului dascal focsanean Constantin Tanasescu, cel care a pregatit in cariera sa foarte multi elevi olimpici.


"E un baiat deosebit si e de admirat"


Profesorul lui Andrei Alexandru, Cornel Noana, a tinut sa-si exprime admiratia pentru tinarul matematician, pe care l-a indrumat timp de patru ani. "E un baiat deosebit a carui dragoste fata de matematica a fost evidenta inca de la inceput. Este de admirat mai ales pentru faptul ca a invatat in mediul rural pina in clasa a VIII-a, la Scoala Slobozia Bradului. Chiar cred ca este predestinat unei cariere stiintifice si universitare", considera profesorul Cornel Noana. Intrebat daca dupa finalizarea studiilor ar ramine sa lucreze in Franta, Andrei Alexandru a raspuns ca cel mai probabil s-ar intoarce acasa, intrucit se simte legat de locurile natale si de familia sa. Elevul nu este la primul premiu cistigat la matematica, luind marele premiu la concursul national "Unirea 2009", sponsorizat de Ziarul de Vrancea, si locul I la o alta competitie nationala intitulata "Alexandru Myller". Traseului uniristului se aseamana izbitor cu cel al lui Adrian Iuga, care a cistigat acelasi tip de bursa in urma cu trei ani, reusind mai apoi sa fie admis la Ã"°cole Normale Supérieure (ENS) din Paris, cunoscuta pentru matematicienii pe care i-a pregatit de-a lungul timpului. Anual, la ENS sint disponibile numai 40 de locuri, iar pentru a trece de etapa dura a admiterii este nevoie de cunostinte puternice de matematica, fizica, informatica, filozofie, chimie si doua limbi straine. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 11 ore, 1 minut, 28 secunde
FELICITARI, SANATATE si PUTERE cu SUCCES. Reusita demonstraza pregatirea de calitate, dar si ambitia de a realiza ceva maret. Suntem o natie capacitiva, lucru demonstrat si de acesta data. Meritul citeste integral
, acum 739370 zile, 11 ore, 1 minut, 28 secunde
asa este eu cosnin am dresjidzfghjkbxfvj
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.