Educație

Intrarea Domnului in Ierusalim, sau sarbatoarea Floriilor

Mihaela Beșleagă
11 apr 2009 1366 vizualizări
Traditia spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti

In aceasta duminica, crestinii ortodocsi sarbatoresc Intrarea Domnului in Ierusalim, sau, in terminologia populara, Floriile. In societatea traditionala, dar si in prezent, Floriile deschid saptamina cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti. Sarbatoarea Floriilor are stravechi radacini, ea fiind atestata in societatea romana ca zi dedicata zeitei Flora, peste care crestinismul a suprapus sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. Ramurile verzi din aceasta zi, intrebuintate atit in ritualurile casnice cit si in cele bisericesti, intruchipeaza simbolul castitatii si al renasterii anuale a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost intimpinat Iisus la intrarea sa in Ierusalim. Printre traditiile legate de aceasta sarbatoare se numara aceea conform careia, cu o zi inainte, se string ramuri de salcie inmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire, ramurile numite "mitisori" sint luate acasa de credinciosi pentru a impodobi cu ele icoanele, usile, ferestrele sau pentru a le pune la fintini si la stresinile caselor. Aceste ramuri se pastreaza peste an, fiind folosite la tamaduirea diferitelor boli. Importanta sarbatorii este data si de severele interdictii de munca, precum si de sacrificiul ritual al pestelui, ziua fiind cunoscuta si ca dezlegare de peste. Ajunul sarbatorii este si un important moment pentru a invoca spiritele mortilor, pe alocuri fiind cunoscut si sub numele de Mosii de Florii, cind se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate. Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti. (Mihaela BESLEAGA)


Viorica si Florin, cei mai sarbatoriti de Florii


u romanii au si numele pitoresti, precum Micsunica, Panseluta sau Ghiocel

Aproximativ 1,5 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica de Florii. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, din cele 1.491.907 de persoane care isi serbeaza onomastica la Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim, 864.482 sint femei. Majoritatea acestora poarta numele Viorica (151.384). Lor li se adauga cele care poarta numele de Florentina (123.679), Floarea (98.657), Florica (96.532) sau Florina (76.659). Motiv de sarbatoare au si femeile care poarta si alte nume cu rezonante florale, cum ar fi: Camelia (72.511), Margareta (56.571), Violeta (56.099), Lacramioara (33.631), Delia (27.754), Narcisa (11.885), Crina (18.611). Aniversate vor fi si persoane cu nume mai rar intilnite, precum Anemona (701), Micsunica (642), Crizantema (302) sau Panseluta (443). Dintre barbatii sarbatoriti la aceeasi data, cei mai multi poarta numele de Florin (323.011) sau Viorel (148.736). Alaturi de acestia se vor aniversa si cei care poarta numele de Florian (55.126), Florea (34.626), Florentin (23.977). Lor li se adauga barbatii care raspund cind sint strigati Florinel (13.481), Narcis (12.364) ori Trandafir (2.585). Cei mai putini dintre sarbatoriti poarta numele de Ghiocel (1.192), Florica (440) sau Crin (189). (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.