Educație

Scoala de teatru la Colegiul Edmond Nicolau

Iulia Nicolaie
9 apr 2009 1035 vizualizări
Liceenii vor pune in scena, la inceputul lunii mai, piesa Doctor fara voie a lui Moliere

Liceenii de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" au motive in plus sa savureze arta intrucit dascalii le-au organizat de anul trecut un Club de Teatru. Curajosul proiect se datoreaza, in mare parte, parteneriatului intre scoala si Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia", care a pus la dispozitie in mod gratuit sala, decorurile si o parte dintre costume. Cei 22 de elevi au fost atent selectati, in primul rind in functie de talent. In proiect sint implicate patru cadre didactice, care le sint elevilor atit prieteni cit si regizori. Acestia ne-au povestit cum initiativa lor a reusit sa-i apropie pe elevi de arta teatrala, intrucit merg la teatru mult mai des decit inainte. Clubul de Teatru, intitulat "Art Experiences", este coordonat de profesorii Elisabeta Munteanu, Elena Androni, Monica Tiganus si Gheorghe Galan, care sint si membri fondatori. "Teatrul inseamna evadare, libertate si implinire. Nimic nu se compara cu acel contact direct cu publicul, cu acea energie ce pluteste in aer intr-o sala de spectacol plina de oameni care te privesc cu sufletul la gura si asteapta sa-ti simta daruirea, sa-ti auda pulsul si singele zvicnind in vene, magia jocului. Lumea mica de pe scena este reflectarea lumii mari, cu problemele ei: saracia spirituala, fuga de raspundere, cruzimea nepasatoare a relatiilor dintre oameni", ne-au spus profesorii implicati. Repetitiile au loc in dupa-amiezile de joi si simbata. Ultimul spectacol pus in scena de tineri a fost "Pygmalion" de George Bernard Shaw, la care spectatorii au beneficiat de intrare libera, sala Teatrului "Mr. Gh. Pastia" fiind aproape plina. Micul grup este pentru unii elevi o adevarata scoala de teatru, deoarece in fiecare an citiva dintre acestia dau admiterea la Teatru si Film. Momentan, tinerii actori pregatesc inca un spectacol pentru publicul focsanean, piesa lui Moliere, "Doctor fara voie", o satira care ii ridiculizeaza pe doctorii care cauta sa se imbogateasca rapid. Premiera piesei va avea loc pe 11 mai, la orele 18.00. Consilierul educativ al colegiului, Mihail Fisan, ne-a spus ca intentioneaza sa introduca aceasta activitate in norma didactica, pentru ca elevii pasionati de teatru sa isi poata alege acest optional, in ciuda faptului ca invata la un colegiu cu profil tehnic. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.