Educație

Cum m-am lasat , un indemn la dependenta de caritate

Mihaela Beșleagă
6 apr 2009 1306 vizualizări
Anca Sigartau si 1Q Sapro au pledat, artistic, pentru solidaritate u fondurile obtinute din vinzarea biletelor vor alina suferinta mai multor batrini vrinceni aflati in nevoie, dar si a unui tinar bolnav de cancer

Drama existentiala, infasurata in ambalajul comediei savuroase, asa poate fi definita in doar citeva cuvinte piesa care a fost oferita publicului focsanean aseara, pe scena Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia". "Cum m-am lasat", cu Anca Sigartau si 1Q Sapro, in regia lui Bogdan Muntean, o adaptare dupa o idee de Hannes Stein, a marcat publicul datorita mesajului si a fost "pretextul" unei actiuni caritabile.

Spectacolul, organizat de firma Capital Confort, cu sprijinul Consiliului Judetean, a fost destinat stringerii de fonduri pentru batrinii aflati in dificultate din cauza bolii, a saraciei si a lipsei de suport familial. Fondurile strinse vor fi alocate Fundatiei "Sfintii Constantin si Elena", dar si unui tinar de 28 de ani din Focsani, bolnav de cancer. Cauza caritabila a acestui spectacol a fost elogiata si de preotul Ionel Ene, care a tinut o predica inainte de inceputul piesei, un indemn la solidaritate si la sensibilizarea sufletului uman. Spectacolul de teatru a adus un strop de bucurie, direct, si unor persoane in virsta prezente ieri in sala. O piesa care a ascuns, sub masca comica, un mesaj profund: dorinta de a ne smulge din nepasarea, inactivitatea si ignoranta care ne otraveste viata. "Gindirea distruge sansele unei cariere. Gindirea insingureaza. Gindirea duce la plictiseala. Gindirea rapeste misterul. Gindirea uriteste", spun, pe rind, cei doi protagonisti. Acestia ofera si citiva pasi de urmat pentru a nu mai gindi: "umorul din rautate, sa nu invatam, sa nu criticam, vreau sa ramin asa cum sint, nu ne pasa, vorbim neintrerupt". Modalitatea suprema de suprimare a gindirii ramin drogurile si alcoolul, forme de dependenta si de alienare. "Si fericirea o sa va intimpine cu bratele scheletice larg deschise", spune 1Q Sapro. Interactiunea cu sala a dinamizat atmosfera, in momentul in care publicul a "inspirat" si a "expirat" intr-un glas expresia "am dreptate" sau cind Anca Sigartau a servit citeva persoane din auditoriu cu cornulete. Piesa s-a incheiat intr-o nota dramatica, dar si optimista, provocind de fapt, la o meditatie si incheindu-se cu mesajul "totul este in miinile noastre". "Am ris, am si plins..", a spus unul dintre spectatori la finalul piesei, dupa aplauze generoase oferite celor doi actori de la Teatrul Metropolis Bucuresti. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.