Educație

Contestatiile vor creste procentul de promovabilitate

Camelia Stănilă
30 iun 2005 830 vizualizări
Aproape 300 de contestatii au fost admise, dar in acestea sint incluse si lucrarile candidatilor care nu au promovat. In urma recorectarii, 104 lucrari au trecut peste nota 5.00. Citiva elevi au avut nesansa de a li se scade nota

Contestatiile de la testele nationale din acest an vor creste cu cel mult 2,5 % procentul de promovabilitate, potrivit primelor estimari realizate de oficialii din invatamintul vrincean. Absolventii claselor a VIII-a care au solicitat recorectarea lucrarilor si-au putut vedea ieri dupa-amiaza rezultatele finale. Lucrarile recorectate au fost distribuite ieri presedintilor din comisii, pentru a fi distribuite si afisate in centrele de testare. Nu mai putin de 293 de contestatii depuse la testele nationale au fost admise de profesorii galateni, dintr-un total de 864. In acestea sint insa incluse si lucrarile care nu au trecut, de exemplu, de la 2.80 la 3.20, insa nu au reusit sa obtina minimul necesar promovarii. La romana au fost modificate, in plus sau in minus, notele a 226 de lucrari, din totalul de 588 contestate, la matematica 44 din 166, la istorie 10, iar la geografie alte 13. In plus, unele dintre contestatiile admise sint si cu note scazute, ceea ce ii va afecta pe candidati. Se pare insa ca in acest an, numarul acestora este destul de redus. Cei mai neinspirati au fost elevii cu note de peste 9 sau chiar 9.50, care s-au trezit chiar si cu o nota finala sub 8.00, ceea ce le afecteaza, poate, sansele admiterii intr-unul din colegiile focsanene. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar, procentul de promovabilitate va putea fi influentat de cele 104 lucrari care au trecut peste pragul notei 5.00, in urma recorectarii. La romana, acestea sint in numar de 84, la matematica 19, iar la geografie doar una. "Procentul de promovabilitate poate fi influentat doar de lucrarile reevaluate care au luat peste 5.00, insa dupa estimarile noastre cresterea poate fi de maxim 2,5 procente. Se poate ca un copil sa fi contestat doua lucrari, si sa fi luat peste 5 doar la una dintre ele, ceea ce nu va afecta procentul final. Teoretic, 3.148 de elevi au promovat testele nationale. Insa doar dupa ce vom consulta cataloagele din scoli vom sti exact care este procentul final de promovabilitate", a precizat inspectorul general adjunct Mihai Ladaru.


Rezultatele sint finale

Din pacate pentru cei care s-au trezit cu note mai mici dupa recorectare, rezultatele contestatiilor sint finale. Metodologia de examen spune ca notele au fost modificate, prin crestere sau descrestere, doar daca diferenta a fost de cel putin 0,5 puncte fata de nota initiala. Daca diferenta dintre cele doua note a fost mai mica, de 0,5 puncte, atunci nota initiala a ramas neschimbata. Si in acest caz, multi elevi au avut de pierdut la media finala, pentru ca dupa contestatii nota le-a fost marita cu 15 sau 45 de sutimi. Singurii care au putut primi citeva sutimi in plus la nota au fost candidatii care au contestat notele de peste 9,50. Oficialii din invatamint au precizat ca in acest an nu s-au inregistrat diferente notabile intre prima nota si cea obtinuta dupa recorectarea lucrarilor. Subiectul de literatura, care presupunea si o nota de subiectivism, a fost, dupa cite se pare, principalul vinovat al diferentei de notare. Ierarhia celor mai buni elevi nu s-a modificat insa substantial. Aceasta va fi realizata in urmatoarele zile in cadrul ISJ. Dupa cum a precizat inspectorul general adjunct Mihai Ladaru, inainte de admitere, listele afisate in fiecare scoala va contine si numarul de ordine in ierarhia generala a elevilor, pentru ca acestia sa se poata orienta in alegerea optiunilor. Dupa rezultatele de la testele nationale, se pare ca media de admitere va fi mai mica, fata de anii anteriori. Elevii care au promovat testele nationale vor completa fisele de optiuni in perioada 30 iunie -9 iulie 2005, repartitia avind loc pe 16 iulie. Acestia au la dispozitie 2.180 de locuri la liceu si 2.268 de locuri in scoli de arte si meserii.


Elevii, invitati sa se inscrie la liceele vocationale

Elevii care au talent artistic sau cei care au obtinut rezultate mai slabe la teste nationale au sansa de a se inscrie la liceele vocationale din Focsani, pentru a scapa de emotiile admiterii computerizate. Pentru locurile existente la Liceul de Muzica si Arte Plastice, Liceul Pedagogic si Liceul cu Program Sportiv (LPS) trebuie insa sustinute probe de aptitudini, care sint eliminatorii. Inscrierile se fac vineri si simbata, pe 1 si 2 iulie, iar probele au loc pe 3 si 4 iulie. "Elevii doritori sa urmeze cursurile Liceului de Arte trebuie sa se prezinte la secretariat, pentru a obtine mai multe informatii legate de continutul dosarelor. Inscrierile se fac pe 1si 2 iulie, la sediul din strada Alecu Sihleanu nr. 6. Liceul are trei clase a IX-a a cite 28 de elevi, la arhitectura, arte plastice si muzica. Zilnic, in scoala se fac pregatiri cu candidatii, gratuit", a precizat inspectoarea Doina Rentea. Probe de aptitudini sint organizate si la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", pentru clasele de invatatori si educatoare, precum si la LPS. Candidatii admisi dupa sustinerea probelor de aptitudini nu mai participa la repartitia computerizata. In schimb, cei care nu trec peste aceasta incercare pot fi distribuiti in licee sau scoli de arte si meserii, pe baza completarii fiselor de optiuni, in perioada 7-9 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.