Educație

Focul Viu de la Andreiasu, aragaz in mijlocul naturii

Mihaela Beșleagă
3 apr 2009 2342 vizualizări
Aria protejata este unica in Muntii Vrancei u temerarii de la Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Focul Viu vor sa experimenteze, la vara, noi metode de drumetii, intitulate leave no traces ( nu lasa urme )

Este primavara, soarele e mai blind, iar pomii sint gata sa infloreasca. Pe o astfel de vreme ce poate fi mai placut decit o iesire la aer liber, in mijlocul naturii? Destinatia pe care v-o propunem pentru acest week-end este aria protejata Focul Viu de la Andreiasu. Unica in Muntii Vrancei, aceasta este o zona care imbina frumusetea naturala cu un fenomen spectaculos, astfel incit o drumetie pina aici va va deconecta de la peisajul monoton si gri al orasului. Focul Viu vegheaza deasupra peisajului montan de un verde intens, cu dealuri impadurite si serpuiri de ape cristaline. Emanatiile de gaze naturale, care tisnesc prin crapaturile scoartei terestre, se aprind spontan sau pot fi aprinse, formind flacarui ce pot ajunge la 30-50 cm inaltime. Pentru a ajunge la rezervatia geologica situata pe Valea Milcovului, la confluenta dintre piriul Reghiu si riul Milcov, trebuie sa urcati din centrul comunei Andreiasu de Jos jumatate de kilometru pe un drum in panta, cu pietris. Citeva scari va vor conduce la "sanctuarul" focului nestins, imprejmuit cu lespezi de piatra. In interiorul suprafetei dreptunghiulare, lipsita de vegetatie si acoperita cu piatra marunta, cenusie, se afla doua-trei "vetre" din care pilpiie flacarile albastrii-rosiatice. De mentionat faptul ca excursiile catre acest obiectiv pot deveni mai dese in acest an, intrucit Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" din Focsani a cistigat de curind un proiect prin care vor fi organizate mai multe drumetii experimentale. Programul isi propune sa realizeze o actiune pe jumatate turistica, pe jumatate ecologica, pentru ca drumetii sa nu lase semne ale trecerii lor prin natura. "Pentru o drumetie de primavara, va propunem Focul Viu, este o locatie care merita vizitata. Din vara, vom face mai multe drumetii aici, vom incerca sa experimentam noi metode de drumetii, intitulate «leave no traces», prin care sa invatam, de pilda, cum sa facem focul, cum sa punem cortul, cum sa spalam, astfel incit sa nu lasam urme pe unde am trecut", ne-a spus Ioan Florea, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani. Prin acest demers se doreste si sensibilizarea autoritatilor locale, in sensul imbunatatirii infrastructurii si pentru prevenirea alunecarilor de teren, destul de obisnuite in zona, care ar putea conduce, in cel mai nefericit caz, la stingerea acestui miracol natural, focul viu. Proiectul, finantat de Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, va fi lansat in jurul datei de 15 aprilie. De mentionat ca in zona Carpatilor de Curbura exista patru focuri vii: la Andreiasu, Reghiu, Lepsa in Vrancea si unul in judetul Buzau. (Mihaela BESLEAGA)


La plimbare in cringul Petresti


Daca vreti sa luati aer si sa va bucurati de verdeata mai aproape de oras, cringul Petresti este o solutie accesibila pentru focsanenii care vor sa isi petreaca sfirsitul de saptamina in afara granitelor urbane. Si cringul de la Dumbravita este o varianta, daca va doriti citeva ore de relaxare in mijlocul padurii, la un picnic. Toate acestea, cu conditia sa nu lasati urme!




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.