Educație

Voiam sa raminem in Spania!

Iulia Nicolaie
1 apr 2009 1200 vizualizări
Au spus elevii de la Liceul Pedagogic Spiru Haret , care au luat parte la un schimb cultural in tara lui Cervantes u liceul focsanean ofera diplome internationale celor care cunosc limba spaniola


Trei profesori si 40 de elevi de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani s-au intors recent de la un schimb cultural de experienta in Spania si au povestit despre locurile impresionante pe care le-au vizitat si oamenii deosebiti pe care i-au cunoscut, fiind vizibil impresionati de atmosfera spaniola. "Eu am mai fost la schimburi de acest fel, dar locurile m-au impresionat. Sint locuri extraordinare, oameni foarte diferiti de noi, o societate evoluata si curata. A fost impresionant", a fost de parere Costel, unul dintre elevii participanti la proiect. In doar cinci zile, liceenii au vizitat patru orase din Spania, povestind cum au alergat de la un obiectiv turistic la altul si cum in toate localitatile au intilnit romani care i-au tratat cu amabilitate. Elevii au fost de parere in unanimitate ca ar fi ramas acolo daca s-ar fi putut si ca au avut multe de invatat de la spanioli. "Voiam sa raminem acolo", au spus "pedagogii". Tinerii au vizitat orasele Alcala de Henares, Toledo, Escorial si capitala Spaniei, Madrid. "O asemenea vizita a avut si un dram de nebunie, deoarece multi dintre elevi n-au mai fost niciodata in afara granitelor si nici nu au mai mers cu avionul. De asemenea, am fost primul grup de romani de la Centrul de Schimburi Culturale. Pe unde am fost impresia a fost excelenta, iar la plecare am primit o nota prin care ni se recunosc meritele", a povestit profesorul Vasile Lefter, care i-a insotit pe elevi in periplul lor prin tara lui Cervantes. Directorul unitatii de invatamint, Carmina Corbeanu, a atras atentia asupra faptului ca educatia ar trebui sa se mai faca si in afara scolii, prin colaborare cu intreaga societate. Pentru excursia de cinci zile, elevii au platit din buzunarul lor cite 170 de euro de persoana, suma destul de mica avind in vedere faptul ca in acesti bani au fost incluse cazarea, transportul si trei mese pe zi. Conditia de participare a fost cunoasterea limbii spaniole, deoarece in peninsula iberica nu prea se vorbesc limbile engleza si franceza. De asemenea, reprezentantii Liceului Pedagogic vor sa realizeze un proiect comun impreuna cu Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", in cadrul caruia sa organizeze un schimb cultural in Focsani, pentru a primi tineri din alte colturi ale lumii. (Iulia NICOLAIE)


Diplome DELE la Pedagogic


Liceul Pedagogic "Spiru Haret" este singura unitate de invatamint din judet care ii ajuta pe tineri sa obtina diplome DELE. Aceste acte sint eliberate de Ministerul Educatiei si Stiintei din Spania si reprezinta titluri oficiale cu caracter international care acrediteaza cunostintele de limba spaniola. Anul trecut, sapte elevi focsaneni au obtinut diploma DELE, prin colaborarea dintre liceu si Institutul Cervantes din Bucuresti. Din pacate, limba spaniola, fiind a treia limba straina, nu face parte din trunchiul comun, fiind foarte greu pentru cadrele didactice specializate sa aiba o incadrare pe masura competentei lor. La Liceul Pedagogic "Spiru Haret", doar clasele de la profilul uman fac optionalul de limba spaniola. (I. N.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.