Educație

Monumentele din Birsesti si Paunesti, pe lista restaurarilor

Iulia Nicolaie
26 mar 2009 2436 vizualizări
Autoritatile locale vor sa atraga bani europeni pentru mai multe proiecte

Printre dosarele care vor fi propuse pentru avizare in cadrul sedintei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de astazi se numara monumentul comemorativ "Stefan cel Mare" din Birsesti si Monumentul Eroilor din comuna Paunesti. Monumentul lui Stefan cel Mare din Birsesti a fost construit la comemorarea a 400 de ani de la moartea domnitorului. In anul 1904 vrincenii au ridicat pe dealul Birsestilor un monument in forma de obelisc, avind in virf o cruce. Pe una dintre laturi stau inscriptionate cuvintele "Stefan cel Mare voievodul Moldovei dupe 400 ani de la moartea sa. Prinos de admiratie si de recunostinta din partea vrincenilor in 2 iulie 1904". "Restaurarea si punerea in valoare a monumentului face parte dintr-un plan mai amplu pentru obtinerea de finantari europene. In aceasta perioada se lucreaza la studiul de fezabilitate, iar in aprilie va avea loc licitatia. Proiectul mai cuprinde si lucrari de aductiune cu apa, canalizare si refacerea unor drumuri", ne-a spus viceprimarul comunei Birsesti, Stefan Caba. Acesta a adaugat ca monumentul este intr-o stare buna, dar ca restaurarea sa ar ajuta la exploatarea potentialului turistic al zonei. Monumentul Eroilor din Paunesti, aflat in centrul localitatii, este si el propus pentru restaurare. Acesta are o inaltime de 3,50 de metri si este amplasat pe un soclu din beton mozaicat. In virful sau sta falnic un vultur in zbor, care tine un glob in gheare. Monumentul a fost ridicat in cinstea eroilor din razboiul de independenta, in 1909, de catre localnici, iar numele celor care si-au pierdut viata in luptele din anii 1877-1878 stau scrise pe partea frontala. "Monumentul este inscris intr-un proiect mai mare, in valoare de 2 milioane de euro, in care mai sint incluse o statie de epurare, 11 kilometri de canalizare si 6 kilometri de asfalt. Deocamdata ne aflam in stadiul de proiect, dar dupa 15 mai incepe etapa de depunere a cererilor de finantare", ne-a spus primarul din Paunesti, Aurel Petrila. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 14 minute, 24 secunde
va pacalesc astia nu fac nika .....
, acum 739399 zile, 1 ora, 14 minute, 24 secunde
nu cred ca se va face ceva mai mult decat este dar eu sper ca se va face ceva vb la un vecin tot ce e posi bil si ......cam asta e treaba dar la ce e ,mai nev de monument la cati analfabetisti is in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.