Educație

Directorii de scoli, de acord cu descentralizarea

Iulia Nicolaie
20 mar 2009 1611 vizualizări
La sedinta desfasurata ieri la Odobesti, directorii de scoli au putut afla mai multe informatii cu privire la descentralizare u managerii scolari au adus in discutie si problema primarilor care nu au studii superioare, in conditiile in care vor superviza activitatea din scoli u in circa trei luni, descentralizarea in invatamint va incepe sa se concretizeze

Ieri a venit rindul directorilor unitatilor scolare din jurul Odobestiului sa discute ce implica schimbarile care vor avea loc in scoli, prin analiza strategiei de descentralizare in invatamintul preuniversitar. Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" a gazduit sedinta prezidata de inspectorul scolar general adjunct, Tudor Gogancea, care le-a vorbit managerilor scolari si despre documentele scolare in care se reflecta masurile de schimbare si de crestere a calitatii activitatii didactice. La dezbateri au fost prezenti directori de la unitatile scolare din Odobesti, Jaristea, Bolotesti, Reghiu, Andreiasu de Jos, Mera, Brosteni, Virtescoiu si Faraoanele. Acestia au avut oportunitatea de a-si asterne pe hirtie parerea vizavi de descentralizare, dar si proiectele pe care le deruleaza si date despre curriculum si structura orarului scolar. Unul dintre principalele puncte de discutie a vizat documentele obligatorii pe care directorii trebuie sa le detina. "Trebuie sa se cunoasca foarte bine Codul Muncii, mai ales cind trebuie luate deciziile de sanctionare", a atras atentia Tudor Gogancea, care a mai adaugat ca este esentiala cunoasterea mai multor legi pentru a evita neplaceri financiare sau judiciare. S-a mai discutat si despre materiile optionale, inspectorul adjunct sustinind ca ar fi de preferat o abordare care sa atraga elevi din mai multe clase la acelasi curs, in mod special in cazul scolilor mici. "Optionalele ar trebui sa fie doar pentru cei care le aleg, nu sa se duca o clasa intreaga la acelasi curs daca majoritatea asa a ales. Intr-adevar este mai dificil la scolile mai mici", a precizat inspectorul scolar adjunct.

Primarii nu iau parte la sedintele organizate de ISJ

Din pacate, de la aceste sedinte au lipsit persoanele cheie, primarii, cu care conducerea scolilor va trebui sa colaboreze mai strins o data pusa in practica descentralizarea. Cadrele didactice au atras atentia asupra faptului ca primaria sau consiliul local ar putea avea interese ascunse, dar si ca multi dintre edilii locali nu au studii superioare, in conditiile in care vor lua decizii majore in privinta administrarii scolilor. Constantin Grigore, liderul FSLI Vrancea, prezent la sedinta de ieri, a estimat ca in circa doua, trei luni, descentralizarea in invatamint va incepe sa se concretizeze. La dezbatere, directorii au putut sa urmareasca si modul in care a fost facuta descentralizarea in tari precum Danemarca, Suedia, Noua Zeelanda sau Olanda, dar si in SUA. "In principiu, directorii au fost de acord cu descentralizarea, dar au fost doar discutii generale si prezentari de proiecte din unitatile de invatamint", a declarat directorul adjunct al Liceului Teoretic "Duiliu Zamfirescu", Mirela Neagu. Inspectoratul Scolar va mai organiza astfel de sedinte la Grupul Scolar "Grigore Gheba" din Dumitresti, la Scoala cu clasele I-VIII Gugesti si la sediul ISJ Vrancea. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.