Educație

Simpozion la bustul domnitorului Al. I Cuza

Raluca Manolache
20 mar 2009 1139 vizualizări
Militarii Brigazii 8 Artilerie Mixta au serbat ieri 189 de ani de la nasterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820 - 15 mai 1873).

Cum Brigada poarta numele domnitorului, conducerea a decis sa organizeze la bustul lui Cuza, din fata comandamentului, simpozionul "Cuza si posteritatea". Actiunea s-a desfasurat insa in lipsa gen. dr. Florinel Damian, comandantul Brigazii, care a fost convocat la Statul Major al Fortelor Terestre. Actorii principali ai manifestarii au fost Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", si Oltea Gramaticu, presedintele societatii de istorie din Birlad, care au evocat momente din viata domnitorului, dar si controversele legate de domnia acestuia. "Al. I. Cuza nu este doar un roman, este un european. Este cel care a facut ca Romania sa intre in Europa. Asa trebuie sa il prezentam si nu doar ca un simplu model la o lectie de istorie, de care ne mai aducem din cind in cind aminte. Intr-un context international extrem de dificil, domnitorul a reusit sa penduleze intre marile puteri, reusind sa infaptuiasca idealul national. Cuza este o personalitate magnifica in jurul caruia trebuie sa oscilam toti ceilalti", le-a transmis militarilor profesoara Oltea Gramaticu. Al. I. Cuza este una dintre personalitatile de prima marime din tara noastra, fiind primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national Romania (1862-1866). Cuza a participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru unirea Principatelor. Sub domnia sa, s-au pus bazele dezvoltarii moderne a statului din punct de vedere economic, social, politic si cultural. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.