Educație

Sedinte despre descentralizare cu directorii de scoli

Iulia Nicolaie
17 mar 2009 1112 vizualizări
ISJ incearca sa-i obisnuiasca pe directorii de scoli ca vor fi subordonatii primarilor u o colaborare buna intre primar si directorii de scoli este esentiala , spune adjunctul Tudor Gogancea, care anticipeaza, ca un efect al descentralizarii, diminuarea importantei Inspectoratului Scolar

Inspectorii scolari organizeaza in aceasta perioada sedinte cu directorii unitatilor de invatamint pentru a-i informa asupra viitoarelor schimbari care vor avea loc in invatamintul preuniversitar si despre cresterea autonomiei scolilor. Astfel, directorii ar putea fi numiti de primari, iar inspectorii generali de catre ministrul educatiei, activitatea acestora urmind sa fie reglementata printr-un contract de management, potrivit unui proiect legislativ. Pina acum au fost organizate sedinte de informare in zona oraselor Panciu si Adjud, urmind ca inspectorii scolari sa se deplaseze in zonele Vidra, Odobesti si Focsani. Astfel, la Grupul Scolar Vidra va avea loc o sedinta de informare miercuri, la orele 10.00, iar joi, inspectorii si directorii de scoli vor dezbate problema descentralizarii la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti. Vineri, vine rindul managerilor scolari din zona Dumitresti sa afle mai multe date despre cresterea autonomiei in scoli, iar pe 26 martie, la sediul ISJ se vor reuni directorii si inspectorii din vecinatatea Focsaniului. Responsabilul pentru implementarea acestui proiect este inspectorul scolar general adjunct Tudor Gogancea, care sustine ca o colaborare buna intre primar si directorii de scoli este esentiala, dar si ca un posibil efect al descentralizarii poate fi diminuarea importantei Inspectoratului Scolar. "Rolul ISJ va fi strict de verificare a unitatilor de invatamint. Probabil ca si structura acestuia se va modifica", a precizat Gogancea, care a adaugat ca situatia cea mai dificila este cea a scolilor din mediul rural, care au un numar foarte mic de elevi. "Daca de la Scoala nr. 10 din Focsani pleaca zece elevi nici nu se observa, insa la o scoala mica trebuie sa stii cum sa-ti pastrezi fiecare elev", a subliniat inspectorul general adjunct, punind accentul pe abilitatea directorului de a identifica si rezolva problemele. Acesta a mai afirmat ca fiecare director ar trebui sa intocmeasca un raport al situatiei din unitatea de invatamint pe care o conduce, pe care ar trebui sa-l arate parintilor care vor sa-si inscrie elevii la scoala respectiva, fapt care nu prea se intimpla in scolile vrincene. De asemenea, Tudor Gogancea a vorbit despre posibilitatea ca directorii de scoli sa se ocupe exclusiv de conducerea unitatilor si sa aiba calificari in domeniul managementului scolar. Tot pentru a informa personalul didactic, reprezentantii ISJ si-au mai propus, conform Programului Managerial pe anul 2009, sa realizeze materiale informative, ghiduri de bune practici si pliante despre descentralizarea sistemului de invatamint. Pe lista obiectivelor pentru acest an se mai afla asigurarea calitatii si stimularea excelentei in invatamint, educatia permanenta in vederea obtinerii unor calificari noi, asigurarea modernizarii sistemului de invatamint, garantarea egalitatii de sanse la accesul in educatie si dezvoltarea infrastructurii scolare, a transportului elevilor si dotarea cu material didactic. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.