Educație

Inca doi vrinceni si-au primit botezul la Uniunea Scriitorilor

Silvia Vrînceanu Nichita
16 mar 2009 2751 vizualizări
Saptamina trecuta, Uniunea Scriitorilor din Romănia a aprobat intrarea în rindurile sale a doi scriitori vrinceni: Gheorghe Mocanu si Culita Ion Usurelu u daca Mocanu este ofiter de Politie, autoritate care l-a sprijinit in tiparirea cartilor, Usurelu, profesor la un liceu din Odobesti, sustine prin forte proprii de citiva ani aparitia a doua reviste literare u din pacate, scriitorii din provincie nu mai sint sustinuti sa aiba acces la marile edituri

Inca doi scriitori din Vrancea au devenit membri cu drepturi depline ai Uniunii Scriitorilor din Romania, fiind recunoscuti pentru talentul cu care minuiesc pana pe coala de scris. Pe 11 martie, Comisia Nationala de Validare a Uniunii Scriitorilor din Romania, intrunita la sediul sau din Bucuresti, a hotarit primirea in rindurile acestei asociatii profesioniste a scriitorilor Ion Culita Usurelu si Gheorghe Mocanu, ambii legati profesional si nu numai de orasul Odobesti. Daca Gheorghe Mocanu este unul dintre ofiterii cu experienta de la IPJ Vrancea, care si-a inceput cariera in orasul de la poalele Sarbei, Ion Culita Usurelu este profesor de limba romana la Grupul Scolar Agricol din Odobesti si omul care editeaza doua reviste literare, cea mai sonora fiind Salonul Literar, pe care o scoate pe piata cu bani din salariul sau de dascal. Pentru a fi primiti ca membri in Uniune, scriitorii trebuie sa aiba minim trei carti publicate, care sa fi beneficiat de cronici specializate, si sa fie recomandati de trei membri titulari ai USR cu vechime de peste cinci ani in structura. In ciuda tuturor orgoliilor din breasla scriitorimii vrincene, inca doi membri in USR inseamna cu siguranta ceva pentru mina de intelectuali care activeaza in Vrancea.


Cel mai scriitor dintre politisti


Gheorghe Mocanu, ultima revelatie a literelor vrincene, spune ca a primit cu emotie trecerea sa in rindurile autorilor profesionisti. «M-am bucurat de aprecierea unor personalitati ale culturii scrise precum Fanus Neagu, prof. dr. Ion Rotaru sau prof. Theodor Codreanu. Ma simt onorat ca am fost aprobat cu unanimitate de voturi, ceea ce imi da un impuls deosebit sa merg cu incredere mai departe. Romanul "Borta" a fost primit excelent de intreaga presa literara, aducindu-mi si Premiul anului 2006 pentru debut al Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor. A urmat volumul de povestiri "Pe ulita vintului", dupa care romanul psihologic "Hematomul rosu". Acesta din urma confirmind o oarecare maturitate, la care speram in fiecare zi cind ma asezam la masa de scris din casa mea situata in comuna Brosteni. Cronicile literare au curs unele dupa altele in multe reviste din tara. Trebuie sa mentionez ca toate cartile mele au fost tiparite cu sprijinul financiar al Politiei vrincene. Ma bucur enorm in aceste zile de implinirea pe care o simt facind parte din forul suprem al scriitorilor profesionisti», ne-a spus scriitorul Gheorghe Mocanu, bucuros ca prin activitatea sa literara reuseste sa aduca si politiei vrincene un plus de imagine. Cunoscut ca un scriitor tenace, acesta are in proiect volumul II din romanul "Borta" si doua carti de povesti pentru copii. «Ma simt excelent scriind pentru cei mici si cred ca e cel mai frumos lucru pentru un scriitor sa conceapa o lume in care cei mici sa se simta fericiti. E cel mai greu sa scrii pentru ei, deoarece copiii sint cei mai sinceri critici pe care ii poti intilni», continua Gheorghe Mocanu.


"Revista «Salonul Literar» este ca un copil al meu"


La rindul sau, profesorul Culita Usurelu vede intrarea sa in USR ca pe ceva firesc dupa o cariera de zeci de ani pe tarimul literelor. «M-am bucurat de aceasta primire, pentru ca dupa atita activitate in domeniul literaturii din invatamint dar si in literatura nationala, in sfirsit Uniunea Scriitorilor a decis sa ma integreze in rindul scriitorilor profesionisti», ne-a spus Culita Usurelu, autorul a cinci carti si a citorva piese de teatru. Uniunea Scriitorilor a tinut desigur cont si de cele doua reviste pe care profesorul odobestean le sustine de citiva ani, «Salonul Literar» si «Pururi Tinar». «Salonul Literar este revista pe care o editez din banii proprii de zece ani, si in care au aparut nume sonore ale literaturii romanesti si chiar straine. In ambele reviste am sustinut debutul unor tineri. De altfel, Salonul Literar este singura revista independenta, pentru ca eu platesc, eu muncesc, eu sint om de serviciu, eu director... Eu nu pot sa o las sa moara, este ca un copil al meu pe care nu pot sa-l las in drum, de aceea fac eforturi mari sa vada lumina tiparului, in ciuda tuturor vicisitudinilor». De altfel, zilele acestea va aparea pe piata numarul 66 al revistei. Cartea de suflet a scriitorului este «Generatii "" dialoguri necesare», aparuta in 2007 la Editura Andrew Focsani, un adevarat manual de buna-cuviinta, dupa cum au apreciat-o criticii. De ce ii este draga? Pentru ca «incumba in ea atit dorintele si chiar refularile mele de profesor, de educator, cit si ale literatului din mine». Culita Usurelu spune ca pentru Odobesti este o mare realizare ca are doi scriitori in organizatia profesionala nationala condusa de Nicolae Manolescu. Despre colegul Mocanu spune ca este talentat nu numai la scris. «El scrie, picteaza si chiar cinta foarte frumos, lucru mai rar», ne-a spus Usurelu.


Creatia literara din provincie, in deriva


Cei mai vechi vrinceni din USR sint Ionel Bandrabur, Ioan Dumitru Denciu, Liviu Ioan Stoiciu si Ion Panait. Autor a 19 carti, cele mai multe de poezie, Ion Panait a intrat in tagma autorilor profesionisti inainte de 1989. Acum vorbeste despre deriva in care se gaseste creatia literara din provincie, cind nimeni nu mai pare sa aiba timp si disponibilitate sa ii aprecieze pe noii si vechii condeieri, in sensul vertical al calitatii. Totusi, carnetul de membru USR iti da in continuare prestanta, dupa cum spune. «Teoretic, inseamna ca esti luat in seama, ca intri in elita scriitorimii romane, ceea ce isi doreste fiecare. Dar acum, cind in Focsani sint edituri cite erau inainte in toata tara, este fara indoiala mult mai usor sa publici. Inainte, o carte putea sa stea in editura si cinci ani, nu ca acum cind platesti si iti apare. Dar este bine, pentru ca intrarea in USR stimuleaza ambitiile si din aceste punct de vedere cred ca Vrancea se afla pe un loc destul de sus», ne-a spus Ion Panait. Poetul a pus punctul pe «i» si in ceea ce priveste accesul scriitorilor la marile edituri care le-ar facilita patrunderea si in librarii. «In general, cei care au venit dupa "â„¢90, in afara marilor talente, s-au multumit sa publice intr-un tiraj mic, de 300-500 de exemplare, si sa-si vinda cartile fiecare cum a putut», a concluzionat poetul, care si-a pus anul trecut semnatura pe trei lucrari. Dintre mai noii membri ai Uniunii Scriitorilor ii amintim pe Gheorghe Neagu, Stefania Oproescu, Florinel Agafitei sau Paul Spirescu, insa se pregatesc de intrare si Marin Moscu sau Ionel Marin. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 7 ore, 30 minute, 21 secunde
Cinste vrancenilor ca ei ! Pe d.l Mocanu Gheorghe il cunosc personal si este un om de toata isprava !Pacat ca soarta i-a rezervat atata zbucium in familie , sotia sa fiind de ani de zile grav citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 30 minute, 21 secunde
Ma bucur pentru reusita lui Culita.Este bucuria generatiei noastre de "panceni",cea a anilor '60,ca "stramutatul" la "conacul" de sub cetatea Craciuna si-a implinit visul. Cat despre Ion Panait ce sa citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 30 minute, 21 secunde
Cel mai scriitor dintre politisti şi cel mai OM dintre politisti. Sa traiti Multi Ani, si sa aveti o continua putere de a scrie domnule Mocanu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.