Educație

Sarbatoarea celor 40 de Mucenici, un amalgam crestin-pagin

Mihaela Beșleagă
9 mar 2009 1551 vizualizări
Cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati în slujba unui împarat pagin

Astazi, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe cei 40 de Sfinti Mucenici, sau Macinici, cum se mai spune in popor. Cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagin Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi in studiul Scripturilor. Aflind despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzind, au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. în cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. în acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorit asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit picioarele si au fost lasati sa-si dea sufletele. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata in lac, iar moastele lor au fost raspindite la diverse biserici din spatiul ortodox. Simbolurile crestine, avind in centru figurile celor 40 de Sfinti Mucenici, interfereaza cu o serie de mituri pagine, de cele mai multe ori legate de muncile cimpului, marcind inceputul Anului Agrar. Sarbatoarea, a carei zi centrala este 9 martie, in care este marcat si echinoctiul de primavara pe stil vechi, incepe de fapt cu o zi inainte, cu Focurile de Macinici si se incheie in 11 martie, cu Betia rituala. Focurile rituale de Macinci erau considerate a avea mai multe functii, simbolizind incinerarea simbolica a spiritului iernii si renasterea spiritului verii. Focul semnifica purificare (curatirea spatiului de fortele malefice in ultima zi a anului vechi si in prima zi a Anului Nou), dar are si un rol profilactic (preintimpinarea neplacerilor aduse oamenilor de serpi si de insecte pe timpul verii), fertilizator al gradinilor, livezilor si viilor. Tot astazi se pregatesc si gustosii Macinici, in forma de 8, care se dau spre pomana mortilor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 16 ore, 37 minute, 43 secunde
FOCURI RITUALE... PREA PENIBIL ARTICOLUL... ROL PROFILACTIC...?!?!?!? MAI PUNE-TI MINTEA LA CONTRIBUTIE INAINTE DE A DA COPY-PASTE DIN ALTE ZIARE OBOSITE SI PRAFUITE...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.