Educație

Azi incepe bac-ul!

Camelia Stănilă
27 iun 2005 753 vizualizări
Azi demareaza proba orala la limba si literatura romana. Sefii invatamintului vrincean au subliniat nevoia unui test corect, din care sa lipseasca celebrele "protocoale" strinse din banii elevilor, "aranjarea" probelor si toleranta profesorilor


Elevii stau la coada pentru a intra la examenul de maturitate


Liceenii vor intra, incepind de astazi, in focul examenului de bacalaureat. Prima se va desfasura proba orala la limba si literatura romana. Incepind cu orele 9.00, elevii vor intra in examen, in functie de ordinea stabilita pe comisii. Simbata si duminica, sefii Inspectoratului Scolar au realizat o intruire cu directorii de licee si cu presedintii din cele 8 centre de examen, profesori universitari din Iasi, Galati si Bucuresti. Cu aceasta ocazie au fost trasi la sorti membrii comisiilor de examen, precum si profesorii evaluatori la limba romana oral. Inspectorul general Danut Popoiu, presedintele comisiei judetene de bacalaureat, a subliniat nevoia unui test corect, din care sa lipseasca celebrele "protocoale" strinse din banii elevilor si toleranta profesorilor. Seful ISJ si-a exprimat dorinta ca notele sa fie cit mai aproape de realitate, avind in vedere ca exista semnale ca probele orale si examenul la educatie fizica sint "aranjate". "Avem senzatia ca ne ascundem dupa pix, ca ne facem ca nu vedem. Informatii pe care le am, dar pe care nu le pot proba deocamdata, arata ca sint elevi care cotizeaza cu sume fixe pentru probele orale si scrise. Ca exista liste la profesorii corectori, pe care acestia bifeaza. Tot orasul vorbeste. Sint oamenii care au copii in examen si nu spun de teama, insa dupa probe o vor face. Am pretentia ca aceste examene sa se desfasoare normal si notele sa fie cit mai aproape de realitate", a atras atentia "generalul" scolilor vrincene, la instruirea cu vicepresedintii de comisii, care sint profesori din judet si vor fi primii trasi la raspundere, in cazul constatarii unor deficiente.


Protocol pe banii scolii

Sefii ISJ au atras din nou atentia asupra protocolului, care a creat atitea nemultumiri in anii trecuti. Potrivit dispozitiilor date de Ministerul Educatiei, cheltuielile de acest gen pot fi facute doar pe banii scolii, din fonduri extrabugetare. Oficialii din invatamint au precizat ca toti profesorii universitari veniti in judet au cazarea si masa asigurate, ba chiar beneficiaza de o diurna pe care o pot folosi dupa bunul plac. "Sa mai lasam mesele cu care eram obisnuiti. Asta nu inseamna ca nu puteti pune pe masa profesorilor o apa minerala, o cafea si un fursec. Insa sa nu cereti bani de la copii. Daca cumva s-au strins bani, va rog sa-i dati inapoi", le-a pus in vedere directorilor de licee Danut Popoiu.

Desi problema protocoalelor a fost pusa de saptamini bune, exista semnale ca unele licee au strins din timp bani de la elevi, in acest scop. Faptul ca directorii nu sint prea dispusi sa scoata bani din fondurile scolii o arata testele nationale si examenele de la profesionala, care tocmai s-au incheiat. Acestea s-au caracterizat printr-o saracie, in ceea ce priveste minimul necesar pentru profesorii supraveghetori si evaluatori. De altfel, directorul Colegiului "Al. I. Cuza", Marius Poll, a fost singurul care a comentat aceasta masura de interzicere a protocoalelor, spunind ca evaluatorii "nu sint sclavi". Desi "generalul" Popoiu a afirmat ca aceste practici au fost exagerate in ultimii ani, Marius Poll nu a recunoscut ca s-ar fi strins vreodata bani de la elevi, la Colegiul "Cuza".


Toate conditiile pentru elevii cu probleme

La instruirea de ieri, sefii invatamintului vrincean au adus in discutie si problema elevilor cu deficiente de auz si vorbire de la Centrul "Elena Doamna", care vor sustine bacalaureatul la Grupul Scolar de Electrotehnica. Acestia vor da examenul oral intr-o singura clasa, cu interpreti autorizati. "La probele orale, elevii de la «Elena Doamna» vor sustine examenul in prezenta unor interpreti autorizati. La scris, ei pot beneficia de o prelungire a timpului de examen cu o ora, chiar o ora si jumatate, dar si de alte facilitati prevazute in metodologie. De asemenea, in situatii exceptionale, in care copiii au suferit accidente si sint imobilizati in spital, se poate face solicitare, iar examenul poate fi sustinut in conditii speciale, in prezenta membrilor comisiei. Insa numai daca situatia medicala este probata cu acte. Singura conditie este ca probele sa se desfasoare simultan cu ceilalti candidati. Speram insa sa nu avem astfel de cazuri", a precizat inspectorul general adjunct Mihai Ladaru, vicepresedinte al comisiei judetene de bacalaureat.

Acesta a mai atras atentia asupra candidatilor din seriile 2003 si 2004, care vor solicita recunoasterea unor probe. Presedintii de comisii au fost sfatuiti sa verifice documentele din dosarele acestor candidati, acte care consfintesc faptul ca respectivele probe au fost sustinute intr-o sesiune anterioara. De altfel, fiecare presedinte a primit de la comisia judeteana un dosar cu toate prevederile metodologice, structura comisiilor, fise de atributii si alte elemente necesare pentru o buna desfasurare a examenului de maturitate. "Pentru candidatii care au sustinut sesiunea de examen in 2003 si 2004 se pot recunoaste anumite probe. Ce se stie mai putin este faptul ca, daca un candidat a dat examen in mai multe sesiuni succesive, i se vor recunoaste notele numai din ultima sesiune sustinuta. Candidatii din seria 2002 si anii anteriori vor trebui sa sustina examenul integral", a mai afirmat Mihai Ladaru.


Proba orala, incepind cu ora 9.00

Probele orale se vor desfasura incepind cu orele 9.00, in functie de graficul afisat in fiecare centru. Subiectele la limba si literatura romana au fost distribuite presedintilor la instruire, iar profesorii evaluatori au fost convocati in centre de ieri, la ora 13.00, pentru a putea realiza biletele de examen. Oficialii din invatamint au precizat ca subiectele sint la prima vedere, nu sint cele publicate pe site-ul Ministerului Educatiei. Ele trebuie tratate de candidati in maxim 15-20 de minute. Profesorii evaluatori nu au voie sa dea note cu fractiuni, la oral. Rezultatele la aceste probe, care sint eliminatorii, vor fi afisate zilnic.

Reprezentantii comisiei judetene de examen au anuntat o noua instruire cu membrii comisiilor din centre, inainte de probele scrise. Pina atunci, presedintii au fost rugati sa verifice daca exista sau nu neconcordante la optiunile pentru probele la alegere, pentru a se cunoaste necesarul corect de subiecte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.