Educație

Parintii ezita sa-si trimita copilul la psiholog

Iulia Nicolaie
3 mar 2009 1553 vizualizări
In Vrancea, vizita la cabinetul psihologic inca mai este considerata o rusine, dupa cum spun specialistii Inspectorii scolari au primit tot mai multe sesizari cu privire la comportamentul deviant al anumitor elevi, care isi deranjeaza colegii sau au un comportament inadecvat chiar fata de dascali. Din pacate, pentru ca un elev sa aiba parte de consiliere psihologica este nevoie de acordul parintilor, iar de multe ori acestia privesc acest tip de tratament cu reticenta, refuzind sa dea aviz favorabil consultului

"Chiar si in cazurile sesizate de profesori, parintii nu vor sa recunoasca faptul ca elevul are probleme, pentru ca in Romania vizita la psiholog este o rusine. Nu avem atitia psihologi cit ar trebui din cauza numarului mic de norme", a declarat inspectorul scolar general, Iordache Bostan. In judet lucreaza 28 de psihologi scolari in 24 de cabinete. Cele mai multe dintre acestea se afla in Focsani, in numar de 12. In municipiul Adjud functioneaza doua cabinete, in timp ce orasele Panciu, Marasesti si Odobesti nu au decit cite un singur cabinet. In mediul rural functioneaza sapte cabinete psihologice scolare in zonele Nistoresti-Tulnici, Vidra, Paltin-Nereju, Dumitresti, Slobozia Bradului-Timboiesti, Gugesti-Dumbraveni si Maicanesti-Nanesti. Inspectorii scolari vor trebui sa intocmeasca un raport in perioada urmatoare, care sa analizeze situatia cabinetelor de psihologie si a numarului de elevi care au nevoie de consiliere de specialitate. Seful Inspectoratului Scolar sustine ca scolarii trebuie sa fie atent monitorizati, mai ales in aceasta perioada, cind un numar mare de elevi revine in Vrancea. Profesorii spun ca acesti copii sint deja obisnuiti cu vizitele la medicul psiholog, fiind mai receptivi la ideea tratamentului. Directorii unitatilor scolare sustin ca elevii reintorsi in tara, chiar si dupa mai multi ani de sedere peste hotare, ajung sa se reintegreze foarte bine in colectiv si doar cei mai timorati ajung sa aiba nevoie de sprijin. "Parintii inca sint reticenti in ceea ce priveste consilierea psihologica. Si la sedintele cu parintii incercam sa le explicam sa faca diferenta intre psiholog si psihiatru. Am avut un copil intors din Italia dupa multi ani, dar s-a adaptat usor. Mai greu este pentru cei care se duc acolo", a opinat directorul Scolii "Alexandru Vlahuta", Valy Tiganus. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 29 minute, 37 secunde
..sa-mi fie iertat, dar cred ca mai bine ar fi sa mearga la psiholog multi dintre "parintii" ai caror copii au comportamente deviate! sa invete sa-si creasca si educe copiii! s-auzim numai de bine!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.