Educație

Descentralizarea, principalul obictiv al ISJ-ului

Iulia Nicolaie
2 mar 2009 1622 vizualizări
De astazi oficialii ISJ ar trebui sa inceapa campania de informare u inspectorii scolari vor sa depolitizeze functiile de directori

Prioritatea numarul unu a oficialilor Inspectoratului Scolar este descentralizarea invatamintului preuniversitar si cresterea autonomiei scolilor, dupa cum este mentionat in Programul Managerial pe anul 2009 al institutiei. In perioada 2-6 martie vor fi realizate materiale informative, ghiduri de bune practici si pliante pentru a informa personalul didactic cu privire la avantajele descentralizarii. De asemenea, reprezentantii ISJ vor organiza sedinte cu directorii unitatilor de invatamint, unde vor dezbate situatia cresterii autonomiei scolilor si ii vor sfatui cum ar trebui sa procedeze in aceste situatii, prin exemple de buna practica. "Vor avea loc in perioada urmatoare instruiri pe probleme generale de management si relatii cu comunitatea, tocmai in spiritul informarii directorilor de scoli", a precizat inspectorul scolar general adjunct Emil Onea. Pe lista obiectivelor pentru acest an in ceea ce priveste invatamintul vrincean se mai afla asigurarea calitatii si stimularea excelentei in invatamint, educatia permanenta in vederea obtinerii unor calificari noi, asigurarea modernizarii sistemului de invatamint, garantarea egalitatii de sanse la accesul in educatie si dezvoltarea infrastructurii scolare, a transportului elevilor si dotarea cu material didactic. Pentru asigurarea calitatii in invatamint, inspectorii scolari si-au propus sa intreprinda activitati de informare la sediul unitatilor scolare, pentru a le da o sansa elevilor din mediul rural sau celor cu venituri mici, sa aplice teste de evaluare la sfirsitul gimnaziului la disciplinele romana si matematica, sa-i sustina pe scolarii capabili de performanta la concursuri si olimpiade scolare si sa asigure servicii de consiliere si orientare scolara. Proiectul de consiliere profesionala, intitulat "De la scoala la viata profesionala spre cariera" este rezultatul colaborarii intre ANOFM si Ministerul Educatiei.


Reprezentantii ISJ vor directori apolitici


Nici cadrele didactice nu sint lasate de izbeliste, intrucit le sint promise cursuri de prefectionare prin intermediul Casei Corpului Didactic, care vizeaza in primul rind dezvoltarea competentelor de evaluatori. Un alt scop interesant al Programului Managerial este profesionalizarea si depolitizarea carierei manageriale in educatie, fapt prea putin posibil, daca luam in considerare ca o buna parte dintre directorii scolilor vrincene fac parte din principalele partide politice, unii dintre ei fiind sustinatori infocati ai doctrinelor politice. In ceea ce priveste egalitatea sanselor in educatie, inspectorii scolari propun promovarea oportunitatilor de continuare a studiilor, campanii de informare a familiei, implicarea liderilor locali in problema abandonului scolar si furnizarea de servicii de orientare si consiliere pentru elevii expusi riscului de parasire a scolii. Pina acum, planurile oficialilor ISJ sint marete, ramine de vazut insa in ce masura schimbarile propuse se pot aplica, mai ales in contextul unui mediu economic instabil. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 7 ore, 8 minute, 29 secunde
Cum se va asigura calitatea si se va stimula excelenta ? Prin anularea prin lege a premierii cu 2% sau a salariilor de merit demonstrand astfel celor care s-au straduit mai putin ca n-au nimic de citeste integral
, acum 739398 zile, 7 ore, 8 minute, 29 secunde
Politica directorului trebuie sa fie slujirea interesului scolii , indiferent de cine se afla la putere . Daca ISJ ii va convinge pe directori de acest lucru , va face o treaba excelenta!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.