Educație

Clasele cu profil turistic, o sansa pentru liceeni

Iulia Nicolaie
27 feb 2009 975 vizualizări
Colegiul Economic are singurul profil turistic din Vrancea

Ministerul Turismului si cel al Educatiei vor sa infiinteze clasele cu profil turistic la mai multe licee din tara. Oficialii Inspectoratului Scolar Vrancea sint de parere ca introducerea unor cursuri practice in invatamint este benefica pentru viitorul elevilor. "Ar fi foarte frumos sa se intimple asa ceva, elevii ar trebui sa invete si ceva practic", a opinat inspectorul scolar general adjunct, Emil Onea. Momentan, o singura unitate liceala ofera cursuri la zi in domeniul turismului, Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu". Directorul colegiului, Radu Stefan, declara ca urmarea acestui profil le asigura locuri de munca absolventilor, atit in tara cit si peste hotare. "Elevii care urmeaza acest profil sint cautati pe piata muncii, isi gasesc usor de lucru si in strainatate, iar majoritatea aleg acelasi profil si in facultate. Acum construim o baza de practica pentru elevi, cu restaurant si patiserie, care va intra in circuitul public si va fi administrata de scoala. Lucrarile au inceput in august anul trecut, iar in vara speram sa se finalizeze. In Vrancea nu mai exista alte licee cu profil de turism, ci doar de servicii, dar fac, in mare parte, cursuri de contabilitate", a adaugat profesorul Radu Stefan. Cele mai cautate meserii in domeniul turismului si serviciilor sint cele de ospatar, bucatar, patiser, camerista sau receptioner. La clasele de SAM care functioneaza in cadrul Colegiului Economic liceenii studiaza timp de doi ani alimentatie publica, iar din clasa a XI-a turismul, in timp ce la cursurile de zi elevii fac doar turism, tot incepind cu clasa a XI-a. Secretarul de stat din Turism, Corneliu Popovici, a afirmat ca principala problema in aplicarea acestui plan este personalul necalificat si ca solutia ar fi doar introducerea acestor cursuri inca din liceu. Anul trecut, 15 "economisti" au facut practica in marile hoteluri spaniole, timp de doua saptamini. Principala locatie in care si-au desfasurat activitatea a fost Hotelul NH, parte dintr-un lant cu circa 40 de unitati in intreaga lume. Liceenii au mai avut o experienta de acest gen in Franta, acum doi ani, iar in acest an un alt grup de 15 elevi va pleca la Napoli, in Italia. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.