Educație

Deseurile aruncate haotic pun intr-o lumina proasta imaginea tarii

Iulia Nicolaie
23 feb 2009 1421 vizualizări
Aceasta a fost una dintre cele mai disputate idei dezbatute in cadrul trainingului organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Organizatia Non Guvernamentala Recolamp, vineri, la Bucuresti u prezent la curs, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii i-a indemnat pe romani sa depuna proiecte pentru a obtine finantare europeana u Recolamp adopta o atitudine eco si ii indeamna pe cetateni sa recicleze becurile arse

Cu ocazia cursului organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Organizatia Non Guvernamentala Recolamp, desfasurat vineri la Bucuresti, jurnalistii din toate colturile tarii au putut sa-si verse ofurile legate de protectia mediului in Romania. Cel mai intens disputat subiect a fost, fara doar si poate, cantitatea enorma de gunoi care acopera peisajele superbe ale tarii. Atit jurnalistii din presa centrala, cit si cei din cea locala au sustinut ca acest fapt pune intr-o lumina foarte proasta imaginea Romaniei. In ceea ce priveste cantitatea mare de gunoaie din tara, jurnalistii olandezi au fost de parere ca punctul de plecare al unei evolutii notabile este schimbarea mentalitatii. In acest sens, si-au dat ca exemplu tara natala, unde a durat ani intregi pentru a convinge cetatenii sa nu mai arunce gunoaiele pe jos si chiar sa le stringa pe cele gasite. Cursul de pregatire a fost sustinut de trainerii olandezi Michel Jehae si Gaston Doreen, care scriu de 20 de ani in domeniul "comunicarii verzi", atit ca jurnalisti, cit si ca ofiteri de presa si consultanti. Festivitatea de deschidere a cursului i-a avut ca invitati de onoare pe Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Robin Barnett, ambasadorul Statelor Unite, Jeri Guthrie-Corn, directorul executiv al CJI, Ioana Avadani, si directorul general Recolamp, Raul Pop. Excelenta sa, Robin Barnett, a pus accentul pe importanta chestiunilor de mediu, mai ales in perioada de criza in care ne aflam, a subliniat ca fara tehnologie nu va putea fi stabilit nici un sistem de angajare care sa fie constant si i-a indemnat pe romani sa depuna proiecte pentru a obtine fonduri europene. De asemenea, acesta a afirmat ca este esential ca sectorul privat si guvernul sa formeze o echipa pentru a combate problemele legate de mediu. Pe lista dezbaterilor legate de protectia mediului s-au mai aflat afacerile "verzi", educarea tinerilor in protejarea mediului inconjurator, reciclarea deseurilor electrice si electronice, legislatia de mediu, eficienta Garzii de Mediu sau depozitarea substantelor nocive.


Jurnalistii pot aduna informatii de la ONG-urile de profil


In ceea ce priveste expunerea ideilor "verzi" intr-un continut jurnalistic, trainerii au explicat ca informatiile cele mai de pret nu vin in mod necesar de la institutiile care se ocupa cu mediul, ci si de pe anumite site-uri de profil, din studiul legislatiei sau de la birourile de presa ale organizatiilor non guvernamentale. De asemenea, acestia au precizat ca mai important decit tema articolului este modul in care acesta este scris, in asa fel incit sa atraga si sa captiveze cititorul. Luindu-se in considerare faptul ca articolele ecologiste nu prea au priza la public, fapt confirmat de catre toti jurnalistii prezenti, Gaston Doreen a propus ca in anumite articole pe teme de mare interes sa fie inserate si chestiuni de protectie a mediului inconjurator. O alta tema importanta de discutie a vizat adevaratele intentii ale unor companii precum cele petroliere, care polueaza mediul, dar isi fac imagine prin campanii "verzi". S-a pus problema daca nu cumva, de multe ori, in spatele unor campanii generoase se afla intentii ascunse sau doar dorinta de a avea o imagine impecabila.


Recolamp lupta pentru protejarea mediului inconjurator


Recolamp este singura organizatie autorizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru a gestiona si recicla sursele de iluminat in conditii de siguranta. Organizatia desfasoara numeroase campanii de informare asupra protectiei mediului inconjurator, precum "Marea debarasare" si "Ziua Verde" si are nu mai putin de 11 puncte de colectare in Vrancea. Recolamp se adreseaza ait companiilor, cit si persoanelor fizice, oferind gratuit conteinere industriale pentru colectarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente, golirea recipientilor si transportul, consultanta si asistenta prin TelVerde la numarul 0800.888.666. Directorul general, Raul Pop, si-a exprimat insa dezamagirea cu privire la nepasarea oamenilor de rind, subliniind ca este cel mai greu de lucrat cu persoanele fizice. De asemenea, acesta a afirmat ca oamenii pot duce becurile la reciclat doar in institutii sau sedii ale companiilor, intrucit lasate in scoli sau in blocuri, sursele de iluminat pot fi un pericol, mai ales pentru copii. "Doi copii care gasesc doua lampi fluorescente se pot crede in Razboiul Stelelor si nu e prea bine", a glumit directorul. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 52 minute, 53 secunde
oJfimV suukpzydaqrc, [url=http://xsqlxlqmhhay.com/]xsqlxlqmhhay[/url], [link=http://rmrvhlmtakpo.com/]rmrvhlmtakpo[/link], http://grgsikvymosb.com/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.