Educație

Lacasul de cult al cazacilor ar putea fi monument de talie nationala

Iulia Nicolaie
17 feb 2009 1645 vizualizări
Reprezentantii Directiei pentru Cultura vor sa incadreze monumentul de la Odobesti in clasa A, considerind ca are o valoare nationala, nu doar zonala u biserica Sf Apostoli Cazaclii a fost parasita in 1940

Biserica Sf. Apostoli Cazaclii din Odobesti, ctitorita in 1777 de negustorii cazaci din Nejin, Regiunea Kiev, va fi propusa pentru clasare de catre Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN), la sedinta Comisiei Zonale a Monumentelor istorice, care se desfasoara astazi la Focsani. Comisia va analiza dosarul inaintat de Directia de Cultura, iar acesta va ajunge la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice care va avea ultimul cuvint. "Este al doilea monument clasat in ultimii 50 de ani, in afara de casa Memoriala Alecu Sihleanu, clasata anul trecut. Dureaza foarte mult pina se pune la punct documentatia, mai bine de un an de zile, iar exigentele sint mari", ne-a precizat Paraschiv Usturoi, directorul Directiei. Institutia a realizat un referat complet pentru ca acest monument sa fie incadrat in grupa A, care include monumente de importanta nationala. Motivele pentru cererea acestei incadrari sint date de vechime, valoarea arhitecturala, artistica si urbanistica si in mod special, valoarea memorial-artistica foarte mare. In acest moment, biserica este aproape de colaps. Monumentul a rezistat destul de bine, insa la cutremurele din 1977, 1986 si 1990 a inceput sa se surpe. Biserica Sf. Apostoli a fost ridicata de negustorii cazaclii, nume sub care erau cunoscuti cei mai celebri negustori de vinuri, care isi aveau puncte de cumparare intr-un cartier din Podgoria Odobestiului. Arhitectura cladirii este deosebita, diferita de modul in care se construiau bisericile din acele vremuri. Astfel, arcele si boltile au un sistem special de asezare pentru prima treime a inaltimii, pentru ca in continuare sa se foloseasca sistemul de dispunere radiala a caramizilor boltar, iar arcele au manta din caramizi asezate pe lat. O ipoteza a acestui mod inedit de constructie poate fi si folosirea unor mesteri cam nepriceputi, dat fiind faptul ca unele masuratori nu au fost facute cu precizie. In biserica odobesteana se slujea in ruseste, romaneste si greceste, dar erau fixate si preturile vinului din zona in data de 14 septembrie, data Inaltarii Sfintei Cruci. Comertul negustorilor cazaci a fost intrerupt in 1859, cind regimul tarist a impus taxe vamale, iar ca urmare biserica nu a mai avut sustinere financiara, suferind numeroase degradari pricinuite in special de cutremure. In 1940, localul a fost parasit de credinciosi si a continuat sa se degradeze, iar cu citiva ani in urma bolta altarului si arcul dintre naos si altar s-au prabusit, odata cu o parte a calotei naosului. De precizat ca demersurile de clasare a monumentului au inceput in urma unei campanii de presa demarate de Ziarul de Vrancea sub semnatura colegului nostru Valentin MUSCA. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.