Educație

Matematica a pus probleme absolventilor de clasa a VIII-a

Camelia Stănilă
23 iun 2005 770 vizualizări
Alti doi elevi au fost eliminati pentru tentativa de fraudare a examenului. Candidatii au recunoscut ca la cea de-a doua proba a testelor nationale s-a si copiat. Cei mai multi au considerat subiectele destul de dificile.



Absolventii claselor a VIII-a au sustinut ieri cea de-a doua proba a testelor nationale, la matematica. Si de data aceasta, numarul de candidati s-a mai diminuat cu 13 elevi. La proba de matematica, prezenta a fost de 96,81%, respectiv 4.157 de candidati. Daca la examenul de limba si literatura romana de luni cei mai multi tineri au considerat subiectele accesibile, la matematica emotiile au fost mai mari. Candidatii s-au temut de examenul la aceasta diciplina, considerata foarte grea, fapt pentru care multi au si apelat la meditatii in particular, pentru a-si pune la punct cunostintele. Dificultatea subiectelor i-a determinat pe unii elevi sa incerce sa copieze. La proba de ieri, doi elevi din Naruja au fost prinsi incercind sa fraudeze examenul si au fost eliminati din sala.


Elevii au mai pacalit vigilenta profesorilor

Desi Inspectoratul Scolar a facut instructaj cu supraveghetori pentru a nu se pune problema unor eventuale tentative de copiat, unii elevi au reusit sa mai insele vigilenta profesorilor. Daca unii candidati au afirmat, la iesirea din sala de examen, ca abia au putut misca in timpul probei, altii au spus ca supravegherea nu a mai fost la fel de drastica ca la romana, profesorii fiind mai preocupati, uneori, de rasfoirea ziarelor. "Examenul nu a fost la fel de strict ca la limba romana. Am reusit sa copiem. Supraveghetorii nu prea au fost atenti la ceea ce facem noi. Unii profesori chiar citeau ziarul si nu bagau de seama ca noi mai vorbeam sau mai scriam unul dupa altul. Alti supraveghetori stateau in spatele clasei si nu vedeau ca vorbim. Eu i-am dat unui coleg din spate sa copieze dupa mine. Am zis sa ia si el un 5. S-a facut si schimb de ciorne, am copiat unii dupa altii", au spus unii elevi de la Centrul de testare de la Scoala "Duiliu Zamfirescu". Alti copii au recunoscut ca au reusit sa intre cu copiute in sala de examen si ca nu i-a controlat nimeni.


Geometria a pus mai multe probleme

Varianta nr. 3, extrasa de reprezentantii MEdC, a dat ceva batai de cap candidatilor, majoritatea afirmind ca subiectele au fost mai dificile decit la simulare. Daca punctul de algebra nu a avut un grad sporit de dificultate, adevarata incercare a examenului a constituit-o problema de geometrie, care a vizat un trunchi de con. Si profesorii au considerat subiectele dificile. "Consider aceste subiecte bune pentru un examen de admitere, nu pentru teste nationale. Pe ansamblu a fost dificil, nu neaparat numai partea de geometrie. Cred ca vor fi putine note peste 9.00 si multe sub 5.00. As vrea ca supozitiile sa-mi fie infirmate, la aflarea rezultatelor", a afirmat inspectorul general al ISJ, Danut Popoiu, si el profesor de matematica.

Totusi, daca a rezolvat perfect primul punct, un elev poate lua 5,50, cele doua subiecte fiind notate la fel, cu cite 45 de puncte, la care se adauga cele 10 puncte din oficiu. "A fost destul de greu, dar ma astept sa iau un 7. Partea de algebra nu a fost dificila. In schimb, la geometrie, nu prea stiu ce am facut. Ne-a picat un trunchi de con, care a fost greu de rezolvat, dar am facut ceva si pe acolo. La matematica am facut pregatire pentru ca singura nu m-as fi descurcat. Am platit 350.000 pentru o sedinta, dar meditatiile m-au ajutat. Proba la geografie imi va ridica media, acolo nu este atit de greu ca la mate. Sper sa intru la Liceul nr. 1", ne-a spus Alexandra Renta, eleva la Scoala "Duiliu Zamfirescu".

Multi dintre elevi au spus ca nu spera la rezultate foarte bune la matematica, atuul lor fiind ultima proba, geografia sau istoria, unde toti se asteapta sa ia note cit mai mari pentru a le ridica media.

Dupa ce au vazut baremul de corectare de la limba si literatura romana, cei mai multi si-au dat seama si de optiunile pentru liceu, elevii si parintii putind face o estimare mai realista asupra alegerilor ce trebuie facute imediat dupa finalizarea examenelor. "La romana a fost cum a fost. Nu am avut prea multe emotii. Dar la matematica este mult mai dificil, pentru ca este o stiinta exacta. Daca gresesti un numar se duce tot exercitiul si nu mai primesti punctajul. Mai greu este la subiectul de geometrie, unde trebuie sa stapinesti foarte bine formulele. Dar si algebra poate pune probleme. Speram la o nota de 5-6", ne-au spus Claudia Paraschiv si Gina Hornea, doua eleve de la Scoala "Nicolae Iorga".


Azi, ultima proba

Testele nationale se vor incheia astazi cu proba la alegere. Cei mai multi candidati, peste 2.800, au ales geografia, restul de aproximatv 1.300 optind pentru istorie. Potrivit calendarului testelor nationale, rezultatele vor fi afisate duminica, 26 iunie, pina la ora 16.00. Multi elevi spera insa sa afle rezultatele mult mai repede, macar in cursul zilei de simbata.

Ieri s-a incheiat si corectura lucrarilor la limba si literatura romana, insa rezultatele vor putea aflate abia la final. Dupa-amiaza a inceput si corectura la matematica. Comisia judeteana i-a tras ieri la sorti pe cei 58 de profesori evaluatori la geografie si pe cei 30 de la istorie, in prezenta reprezentantilor din fiecare centru de evaluare. Din cauza deficientei de profesori de geografie de liceu, comisia a apelat la mai multi dascali care predau la gimnaziu, pentru evaluarea lucrarilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.