Educație

La inceput de semestru II, dascalii incotro?

Iulia Nicolaie
9 feb 2009 1432 vizualizări
Profesorii primesc din nou doar promisiuni

De astazi scolarii revin in banci pentru o mai lunga perioada de timp, pina pe 11 aprilie, cind incepe vacanta de Paste. Elevii se intorc la scoala cu forte proaspete, intrucit nu au avut teme de facut in aceasta mini-vacanta de o saptamina, care tocmai a trecut. Vacanta de vara va incepe pe 13 iunie si se va termina pe 13 septembrie. In acest semestru, elevii vor sustine tezele cu subiect unic pina la data de 15 mai. Profesorii insa intra in noul semestru in ceata, deoarece nu se stie inca nimic sigur de maririle salariale, iar tot ce primesc sint promisiuni, ca si pina acum. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca dascalii vor primi, anul acesta, salarii mai mari cu 33 % daca Educatia va obtine 6 % din PIB, dar majorarile vor fi conditionate de anumite criterii de performanta pe care profesorii ar trebui sa le respecte, incepind cu anul scolar 2009-1010. în urma intilnirii de saptamina trecuta cu liderii sindicali, ministrul Andronescu a anuntat ca sistemul va beneficia de o salarizare diferentiata, iar modul in care aceasta se va face va fi stabilit incepind cu aceasta luna. "în cele 6 % din PIB vom cuprinde cresterile salariale prevazute de legea in vigoare si vom forma echipe, impreuna cu sindicatele, pentru elaborarea criteriilor pentru cresterea performantei sistemului, simultan cu cresterile salariale", a declarat ministrul Educatiei. Daca pentru profesorii universitari maririle nu par a se aplica, in invatamintul preuniversitar sint de asteptat cit de curind cresteri de salariu, intrucit reprezentantii MECI au fost de acord cu majorarea de 33 la suta programata pentru acest an. Nemultumirile sindicalistilor vizeaza si cumulul pensiei cu salariul, considerind ca aceasta masura poate avea efecte devastatoare asupra invatamintului preuniversitar, pentru ca foarte mult posturi sint momentan ocupate de dascali pensionari. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.