Educație

Protectia carnivorelor, pe bani europeni

Iulia Nicolaie
9 feb 2009 1302 vizualizări
Vrancea e in top 10 la conservarea speciilor de carnivore mari

Proiectul "Intarirea sistemului de protectie a carnivorelor mari in judetul Vrancea", in valoare de 577.989 euro, a debutat in 2005 si continua pina la finele acestui an. Programul finantat in proportie de 60 %, de catre Comisia Europeana isi propune sa intareasca sistemul de protectie a ursilor, lupilor si risilor din judetul nostru si sa coreleze reteaua de protectie a carnivorelor mari cu Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vrancea, cei care implementeaza proiectul, isi propun sa controleze gradul de mortalitate al acestor animale prin crearea Unitatii Mobile de Interventie si a Centrului de Reabilitare si Monitorizare a carnivorelor mari. Parcul Natural Putna este un element cheie al acestui sistem de protectie si din acest motiv specialistii de la Protectia Mediului si-au propus si au realizat in mare parte implementarea sistemelor de protectie a stinelor si a culturilor agricole din zona, astfel incit animalele sa nu mai fie haituite de oameni. De altfel, informarea comunitatii cu privire la vulnerabilitatea acestor animale este un obiectiv prioritar al acestei campanii. Purtatorul de cuvint al APM, Rodica Bonceag, ne-a informat ca Vrancea e in top 10 in ceea ce priveste conservarea carnivorelor mari la nivel national, aceste specii fiind in siguranta pe plaiuri vrincene. Nici risii nu sint in pericol, dupa cum ar putea sa para la prima vedere, chiar daca "panterele Carpatilor" se arata mai rar la blana. "Risii sint animale timide si sperioase. Nu se lasa vazute prea des. Pentru monitorizare am fost nevoiti sa apelam la oamenii din localitati", ne-a dezvaluit Rodica Bonceag. APM Vrancea are numeroase proiecte la care colaboreaza cu diverse ONG-uri, precum infiintatrea unor centre de tratament pentru salvarea si ingrijirea animalelor salbatice sau pentru conservarea ariilor protejate si a zonelor umede. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.