Educație

Tinerii rromi se viseaza profesori sau contabili

Camelia Stănilă
22 iun 2005 871 vizualizări
18 elevi si-au exprimat intentia de a-si continua studiile la liceu. In acest an au fost disponibile 50 de locuri speciale pentru candidatii rromi.

In acest an, 18 elevi de etnie rroma din Vrancea si-au exprimat dorinta de a-si continua studiile la liceu sau in scolile de arte si meserii (SAM). Acesta cu toate ca au fost disponibile 50 de locuri speciale in unitatile de invatamint din Focsani, Adjud si Marasesti, din care 32 numai la liceu. Cele mai multe cereri, 5, au venit din partea elevilor din Homocea, insa au existat si candidati din Voetin, Gugesti, Timboiesti, Slimnic, Slobozia Bradului, Caiata sau de la Scoala "Anghel Saligny" Focsani si Scoala nr. 1 Adjud. Clasele de liceu au fost cele mai cautate, insa din cei 18 candidati 6 si-au exprimat intentia de a merge la SAM. Rromii au optat si pentru licee foarte bune, precum Colegiile Unirea, Cuza, Economic, Liceul "Emil Botta" Adjud, Liceul Pedagogic sau pentru grupurile scolare agricole din Focsani si Adjud.

Multi dintre acesti tineri se vizeaza profesori sau contabili. Printre profilurile pentru care s-a optat se numara filologia, stiintele sociale, serviciile- contabilitate, dar si matematica-informatica, stiinte ale naturii, industrie alimentara, protectia mediului sau textile-pielarie. Interesul pentru liceu este evident, de vreme ce la SAM elevii pot intra si fara diploma de testare nationala, iar concurenta nu este la fel de puternica. Elevii care nu sint de etnie rroma nu vor avea nimic de pierdut, de vreme ce locurile pentru candidatii rromi se vor aloca peste cele 28 acordate prin planul de scolarizare, in limita a 30 de elevi la clasa. Intre 30 iunie- 2 iulie vor fi repartizati la licee doar candidatii care au promovat testele nationale, chiar si cu media 5.00, in ordinea descrescatoare a mediilor si in baza optiuniilor exprimate. Astfel, elevii au toate sansele sa intre si la un liceu de prestigiu, unde de exemplu ultima medie de intrare este chiar peste 9.00. Aici, candidatii rromi intra fara nici un fel de emotii, pentru ca nu sint in competitie cu ceilalti candidati romani. Inspectorul de specialitate, Maria Novac, a precizat ca elevii rromi au fost foarte realisti in exprimarea optiunilor, pentru colegii optind doar elevii cu medii foarte mari. In plus, tinerii au fost indrumati in alegerea profilelor, pentru a face fata ritmului de lucru din respectiva unitate de invatamint. In acest an, nici unul din elevii rromi nu au optat pentru locuri in licee vocationale, unde ar fi trebuit sa sustina probe de aptitudini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.