Educație

Investitiile in scoli, pe loc repaus

Iulia Nicolaie
4 feb 2009 1543 vizualizări
Banii veniti pina in acest moment de la minister nu acopera nici macar datoriile catre constructori, cu atit mai putin demararea unor lucrari noi u slaba implicare a scolilor in atragerea de proiecte este un alt motiv al investitiilor sarace pentru reabilitare sau constuctie u inspectorii scolari pun accentul pe proiectele pe bani europeni

Daca anul trecut Inspectoratul Scolar Vrancea a derulat numeroase proiecte de investitii, precum constructii scolare noi, reabilitari de unitati, constructii anexe si utilitati, dotari cu materiale didactice si microbuze scolare sau atrageri de proiecte cu fonduri structurale, pentru anul 2009 previziunile sint sumbre. Planul de investitii se anunta unul sarac pentru acest an. La inceputul saptaminii, reprezentantii ISJ au primit suma de aproximativ trei milioane de lei, care urmeaza sa fie alocati pentru investitii. Situatia acestora nu sta insa deloc pe roze, acesti bani fiind insuficienti pentru achitarea datoriilor catre constructorii care au efectuat lucrarile de renovare si reabilitare. "Din acesti bani s-au platit unele datorii, dar nu am platit decit lucrarile care au fost facturate. Pina in prezent nu avem o lista cu obiective noi, nu sintem in situatia de a incepe lucrari noi. Consider ca intr-adevar ar fi nevoie, dar deocamdata nu avem finantare", a declarat inspectorul scolar general, Iordache Bostan. In ceea ce priveste proiectul pentru reabilitarea infrastructurii scolare, acesta contine trei obiective principale: inlocuirea scolilor din chirpici cu scoli noi, reabilitarea scolilor de centru din mediul rural si reabilitarea unitatilor de invatamint din mediul urban. O alta schimbare este promisa de oficialii ISJ si pentru gradinite in cadrul programului pentru reforma educatiei timpurii. Astfel, 16 gradinite din judet urmeaza sa intre in reabilitare, avind deja documentatia pregatita, fiind vorba in principal despre unitati din mediul rural. In raportul prezentat ieri in sedinta consiliului de administratie al ISJ s-au semnalat si citeva deficiente in gestionarea lucrarilor de reabilitare si slaba implicare a scolilor in atragerea de proiecte. "Se constata uneori slaba implicare a directorilor, dar si o slaba gestionare din partea responsabililor directi, consilii locale, diriginti de santier. O situatie deosebita este aceea a dotarii laboratoarelor de informatica prin proiectul SEI 2008, in care implicarea unor consilii locale este minima sau chiar inexistenta", se arata in document.

Doua proiecte pentru fonduri structurale, in pregatire

Pentru acest an, oficialii ISJ isI propun sa doteze unitatile scolare cu calculatoare si cu microbuze si sa realizeze proiecte de finantare la nivel judetean. In ceea ce priveste proiectele pentru fonduri structurale, doua dintre ele sint deja pregatite, urmind sa fie finalizate in acest an. Este vorba despre "Educatie Antreprenoriala in Licee Teoretice" si "Perfectionarea Cadrelor Didactice din mediul rural, folosind mijloace TIC de instruire la distanta", proiect realizat in colaborare cu Casa Corpului Didactic (CCD). Doua alte proiecte de anvergura sint "Internet broadband pentru scoli din mediul rural", care va fi finalizat in 2010 si "Instruirea administratorilor de retele din scoli", care urmeaza a fi incheiat in 2013. Aceste proiecte sint realizate in colaborare cu Ministerul Educatiei si firme private. Chiar daca planul de investitii nu cuprinde inca lucrari noi, reprezentantii ISJ isi propun sa continue proiectele pentru sali de sport, gradinite din mediul urban, campusuri scolare, reabilitari si reconstructii scolare. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.