Educație

Zonele umede ne leaga unii de altii

Iulia Nicolaie
30 ian 2009 846 vizualizări
Economistii vor dezbate importanta zonelor umede

Pe 2 februarie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Zonelor Umede sub egida "Din amonte in aval-zonele umede ne leaga unii de altii". Aceasta zi a fost stabilita in 1971 in Iran, obiectivul declarat al conventiei fiind acela de a conserva aceste zone, fauna si flora lor, care servesc ca habitat al pasarilor acvatice. De asemenea, zonele umede constituie resurse importante cu valoare naturala, economica si recreativa. Aceste zone au importantul rol de paznici impotriva inundatiilor, iar indiguirile artificiale efectuate de-a lungul timpului, care au redus din suprafata acestor zone, au demonstrat cit de benefice sint, cind riurile au inundat mai multe zone din tara. "Aceste zone au rol de rezervor tampon pentru surplusul de apa. In Vrancea, acestea se intind pe mai bine de zece kilometri patrati si sint zone adiacente riului Siret. Indiguirile artificiale realizate la Dunare, care au restrins zonele umede, au fost de fapt pierderi pentru ca surplusul de apa a inundat in alte locuri", ne-a spus directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vrancea, Paul Giurca, care a adaugat ca zona Lunca Siretului din judet este o arie protejata, unde se impun restrictii pentru proiectele de dezvoltare. Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani va sarbatori aceasta zi printr-o actiune educativa realizata in parteneriat cu APM, in care se va dezbate importanta zonelor umede pentru viitorul umanitatii. Activitatea se desfasoara pe 2 februarie, incepind cu ora 13.00. Pe linga rolul de protectie in caz de inundatii, aceste zone aprovizioneaza stratul subteran cu apa, retin nutrientii si sedimentele, atenueaza schimbarile climatice si purifica apa. Tot aici se dezvolta numeroase specii de plante, care se gasesc doar in aceste locuri. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.