Educație

Gradinitele din mediul rural, lasate in plata domnului

Iulia Nicolaie
30 ian 2009 1192 vizualizări
Raportul anual al ISJ arata ca multe gradinite rurale nu au spatii corespunzatoare

Daca in orasele vrincene gradinitele sint puse la punct, calduroase si primitoare, la sate situatia sta cu totul altfel, cel putin in unele localitati. Printre aspectele negative prezente in bilantul Inspectoratului Scolar privind invatamintul preprimar, pe primul loc se afla spatiile necorespunzatoare ale gradinitelor din mediul rural. Un exemplu graitor in acest sens este gradinita de la Batinesti, comuna Tifesti, vizitata saptaminile trecute de oficialii ISJ, unde era frig, iar citeva geamuri erau sparte, unitatea avind un aspect de-a dreptul deprimant. O alta problema in ceea ce priveste gradinitele este lipsa spatiului, care este insuficient, mai ales avind in vedere ca rata inscrierilor a crescut la 80,5 %, fata de 55, 2 % anul trecut. Printre problemele inregistrate de inspectorii scolari se mai numara amenajarea corespunzatoare a zonelor de interes, conform programei, deficiente in completarea caietului de evidenta a activitatii si prezentei educatoarei la grupa, dificultati in intelegerea procesului de evaluare si deficiente in intelegerea specificului activitatii din invatamintul prescolar. Totusi, anul scolar 2007-2008 a adus o evolutie in ceea ce priveste ponderea educatoarelor calificate, preocuparea pentru colaborarea unitatilor cu comunitatea si implementarea diverselor programe educationale precum "Educam asa", "Ecogradinita" sau "Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate". De asemenea, multe unitati prescolare au fost renovate si reabilitate in anul scolar care tocmai a trecut, prin finantari guvernamentale sau europene si multe dintre ele au fost dotate cu mobilier si calculatoare noi. Printre aspectele pozitive ale invatamintului preprimar se mai numara cursuri de formare si schimburi de experienta cu alte judete precum Buzau, Galati, Braila, sau Tirgu-Mures. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.