Educație

Aniversare Tudor Vornicu

Iulia Crețu
29 ian 2009 3291 vizualizări
A fost gazetar de presa scrisa, crainic la Radio si omul care a pus pe picioare Televiziunea Romana

Atazi se implinesc 83 de ani de la nasterea jurnalistului Tudor Vornicu, una din cele mai cunoscute personalitati vrincene din domeniul mass-media. Originar de pe Valea Domositei, dintr-o familie in care mama avea ca limba nativa franceza si unul din bunici era refugiat catar din Piemontul Italiei, Tudor Vornicu a avut o cariera in care a reusit sa treaca prin toate domeniile jurnalismului si un destin la fel de fabulos ca acela al bunicului sau, Guido Gianetti. Dupa o copilarie fericita in Delta Dunarii, desi familia se afla cu domiciliu obligatoriu departe de conacul de la Anghelesti, la venirea rusilor se refugiaza la Galati si de aici la Bucuresti, unde termina Colegiul «Sfintul Sava». Intra de tinar crainic sportiv la Radio, apoi gazetar la «Sportul popular» si redactor la «Scinteia», fiind coleg de redactie intr-o perioada cu Emanoil Valeriu si faimosul Max Banus. Cariera gazetarului intra in linie dreapta la sfirsitul anilor 50, cind este trimis atasat cultural la Ambasada Romaniei de la Paris. Este si epoca controversata a jurnalistului, ascensiune pe care unii ziaristi au pus-o pe seama unor presupuse colaborari cu serviciile secrete, care ar justifica si cariera fulminanta intr-o perioada in care in Romania incepusera marile epurari si procese politice. Adus in tara de la post odata cu instalarea lui Nicolae Ceausescu la conducerea PCR, lui Tudor Vornciu i s-a incredintat postul de director programe la TVR. Datorita programelor din anii 60-70 si emisiunilor celebre, a fost comparat deseori cu realizatorul francez Leon Zitrone, iar pina in 1989, cei din televiziune traduceau sintagma TVR prin "Tudor Vornicu si altii". Marginalizat la inceputul anilor 80 in institutia pe care a pus-o pe picioare gratie relatiilor sale din Occident, Vornicu a parasit aceasta lume in aprilie 1989, scapind de umilintele la care au fost supusi multi din realizatorii din epoca de dinainte de 1989. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.