Educație

Literatura cu parfum ebraic

Iulia Nicolaie
27 ian 2009 1089 vizualizări
Scriitorii Cenaclului Duiliu Zamfirescu si-au mutat locul de intilnire la sinagoga

Fiecare dupa-amiaza de luni este un bun prilej pentru scriitorii vrinceni care fac parte din Cenaclul "Duiliu Zamfirescu" de a se delecta cu noi scrieri ale colegilor si de a comenta pe marginea lor. Astfel, acestia se intilnesc saptaminal la ora 17.00 la sinagoga de pe strada Oituz pentru a socializa, dar si pentru a cere pareri sincere despre cele mai noi scrieri ale lor. Operele care trec de analiza aspra si sincera a colegilor, ajung sa fie publicate in revista cenaclului "Oglinda Literara". Scriitorii au fost plimbati de-a lungul timpului dintr-un colt al orasului in altul, ultima locatie fiind holul Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", de unde au plecat din cauza unor divergente privind fumatul in incinta cladirii. Scriitorii s-au perindat in anii trecuti prin salile Casei Armatei si chiar in cele ale partidelor politice. Intr-un final, au gasit alinare si sustinere din partea evreilor din oras, in numar de peste 100, care s-au dovedit mai intelegatori si mai apropiati de evenimentele culturale decit persoanele cu aceleasi convingeri religioase si cu mari pretentii intelectuale sau financiare. La ultima lor intilnire, traditie care se mentine de opt ani, au fost prezenti, printre altii, Florin Paraschiv, Stefania Oproescu, Gheorghe Neagu, Mariana Virtosu si Gheorge Mocanu. Unul dintre invitati a prezentat o creatie de proza scurta, care prezenta un cuplu aflat la munte si delirul partenerei, care a avut un vis zguduitor, plin de simboluri care prevesteau intimplari negre. Proiectul literar a caracterizat eternul conflict barbat-femeie, dar si imposibilitatea separarii acestora, atita timp cit ii leaga vesnicul sentiment de dependenta emotiva. Povestirea a fost criticata de citiva scriitori, acestia fiind de parere ca nu a fost specificat motivul visului sau factorul declansator al evenimentelor, iar scrierea nu ar fi avut continuitate. Autorul si-a insusit criticile si a spus ca va mai lucra la proiect. Scriitorii tineri, foarte putini de altfel, au lipsit de la intilnire, dar cei prezenti au afirmat ca acestia sint plecati in alte colturi ale tarii la facultate sau chiar peste hotare. O alta problema a scriitorimii vrincene pare a fi si lipsa de promovare, momentan aceste scrieri neputind fi gasite in librariile din oras, fapt cauzat si de lipsa de finantare sau de interes a autoritatilor pentru evenimentele culturale. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.