Educație

Mica Unire, sarbatorita in avans

Iulia Nicolaie
23 ian 2009 1572 vizualizări
Scolile vrincene s-au pregatit din timp pentru marea sarbatoare

Prima unitate scolara care a sarbatorit Unirea Principatelor a fost Liceul Pedagogic "Spiru Haret", care a organizat un simpozion la care au participat reprezentanti ai Muzeului Vrancei, Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu", Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia" si ai Casei Corpului Didactic. Primirea oaspetilor s-a tinut in holul liceului, unde a fost prezentata o expozitie de carte veche. "Expozitia este valoroasa prin oferta bibliotecilor care ne-au ajutat. Sint expuse atit carti destinate marelui public, cit si carti care analizeaza evenimentele si personalitatile de la acea vreme. Este prima data cind aducem carte veche romaneasca", a precizat profesoara Nicoleta Hainap. Dupa discursurile introductive, simpozionul s-a mutat la Sala de Muzica, unde invitatii au tinut discursuri cu privire la perioada 1859 si la factorii care au condus la infaptuirea Unirii. "Focsaniul este singura localitate din tara a carei existenta se leaga de ideea de Unire si sintem, cu siguranta, singura localitate unde in aceasta perioada de efervescenta nu a fost nevoie de propaganda. Chiar invatatorii ii indemnau pe parinti sa-si trimita copiii la scolile de peste hotarul care despartea orasul", a povestit muzeograful Dumitru Hutanu. Acesta a facut si o scurta caracterizare a lui Mos Ion Roata, caruia i-a atribuit mai multe merite decit cele cunoscute. "Anul 1857 l-a propulsat pe Mos Ion Roata pe scena istoriei nationale. El a inteles mersul istoriei. Activitatea lui nu s-a limitat doar la divanul Ad-hoc, el fiind ulterior ales in zona sateasca. De asemenea, a militat pentru infiintarea scolii din Cimpuri", a adaugat Dumitru Hutanu. Profesorul Costica Neagu, director la Casa Corpului Didactic, si-a prezentat lucrarea "Diplomatie si legislatie dupa Unirea din 1859", iar mai apoi elevii au prezentat un moment literar.

"Cuza" si "Unirea" in sarbatoare

Cele mai importante colegii din oras, "Al. I. Cuza" si "Unirea", isi sarbatoresc zilele onomastice prin numeroase evenimente si momente artistice care se deruleaza de-a lungul intregii zile. Colegiul National "Al. I. Cuza" a realizat si ieri dupa-amiaza un program artistic, in colaborare cu Liceul de Muzica "George Enescu" Bucuresti, desfasurat la sediul Inspectoratului Scolar. Programul «Lector in musica» a cuprins concerte comune ale elevilor de la ambele licee, lucrari literare pe teme muzicale si recitari. Si Scoala "Duiliu Zamfirescu" este in pregatiri de sarbatoare. Reprezentantii scolii au pregatit dezbateri pe tema Unirii, scenete, afise inedite care prezinta imaginea Focsaniului in acei ani, recitari, cintece, dramatizari si vizite la obiectivele care au legatura cu marele eveniment. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 7 ore, 29 minute, 58 secunde
De laudat o astfel de actiuni cand vorbim de un act istoric, asa cum a fost si cel din 1859. Problema este ca frumosul eveniment din cancelaria liceului a fost umbrit de aceeasi persoana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.