Educație

Copiii navetisti din catunele Reghiului viseaza la un internat

Iulia Nicolaie
22 ian 2009 2437 vizualizări
Doi elevi din catunul Jgheaburi merg pe jos kilometri intregi pentru a ajunge la scoala, fiind insotiti de ciinii lor credinciosi u copiii marturisesc ca au avut intilniri de gradul 0 cu mistretii u singura solutie pentru acesti copii ar fi reabilitarea vechiului internat, aflat in paragina u in unele catune din comuna nu se ajunge decit pe jos, cu elicopterul, cu caruta sau cu autoturismele 4 X 4 pe care le au insa doar o mina de privilegiati

Daca la scolile din orase elevii chiulesc pe rupte, in sate copiii se duc la scoala indiferent de distanta, de pericolele pe care le pot intimpina pe drum sau de dificultatea traseului. Acesti copii pun scoala pe primul loc si nu cauta scuze sa nu vina la ore, desi poate le-ar avea. Copiii din satele comunei Reghiu au aspiratii sa devina patroni, doctori, politisti, cintareti sau soferi, dar in primul rind vor sa invete cit mai multe lucruri la scoala pentru a putea parasi noroaiele din satele unde s-au nascut. 79 dintre ei fac naveta cu microbuzul scolar la unitatea de invatamint din centru, dar unii mai au de mers kilometri intregi pina la intilnirea cu soferul.


Fratii George si Ionut Macoveiu din catunul Jgheaburi, situat in apropierea satului Raiuti, si la granita cu Naruja, locuiesc cu bunicii pentru ca parintii sint plecati la munca in Italia. Pustii se trezesc in fiecare dimineata la ora 05.00, ii iau cu ei pe paznicii lor credinciosi si pornesc in pas alert spre punctul de intilnire cu microbuzul scolar. Indiferent de vreme, micutii isi pun uniforma si cizmele de cauciuc si se indreapta voiosi spre scoala. Parintii lor au plecat la munca in Italia, pentru a le face un viitor mai bun, intrucit singura modalitate de supravietuire in catunele izolate de la munte este exploatarea lemnului, din ce in ce mai putin insa. In unele dintre aceste locuri uitate de lume nu se poate ajunge decit cu elicopterul, accesul terestru fiind aproape imposibil iarna, dupa cum ne spune primarul Raduta Macovei. George, elev in clasa a VIII-a, ne-a povestit cum, impreuna cu fratele sau de clasa a VI-a si cu prietenii lor, ciinii Azorel si Freaky, s-au intilnit cu mistretii si ca vad deseori caprioare la marginea padurii. «Dar nu imi este frica», ne asigura el. Pina la punctul de intilnire cu microbuzul, din Raiuti, elevii merg in jur de trei kilometri pe un drum batatorit doar de ei, strabatut si de piriul din sat. Odata ajunsi la Scoala Reghiu, baietii isi scot cizmele de guma si se aseaza cuminti in banci, nerabdatori sa invete lucruri noi. Profesorii lor ii recomanda ca fiind foarte silitori, fiind adevarate exemple de vointa pentru colegi. «Ajung epuizati la scoala si le purtam mereu de grija», spune directorul Ana Hanu. «Si mie, ca adult, mi-ar fi frica sa merg in zori prin padure", adauga viceprimarul comunei.


Internatul, un vis frumos


Singurul lucru care i-ar putea ajuta pe acesti copii nevoiasi este reabilitarea vechiului internat din Reghiu, care se afla acum in paragina, nemaifiind functional din 1989. Primarul comunei, liberalul Raduta Macovei, spune ca a fost demarat un proiect pentru renovarea cladirii, dar inca nu sint semne ca ar primi banii necesari pentru inceperea lucrarilor. Edilii comunei vor sa faca o prioritate din renovarea internatului, intrucit si ei, la rindul lor, au stat in camerele de acolo, pe cind erau elevi. Primarul ne-a marturisit ca provine si el dintr-un sat izolat, Scorus, unde pina in clasa a IX-a nu a avut deloc lumina electrica. "Din pacate, in Jgheaburi sau in catunele mai indepartate nu se poate deplasa nici un mijloc de transport obisnuit pe timp de iarna, iar singura solutie ar fi infiintarea internatului, avind in vedere anotimpurile. Cladirea se afla acum in conservare si nu putem sustine aceasta investitie din bugetul local", a precizat viceprimarul Neculai Nemut. Imobilul cu etaj, aflat in centrul comunei, ar putea fi un spatiu excelent pentru cazarea copiilor din satele indepartate, dar atita timp cit autoritatile centrale nu aloca banii necesari amenajarii, multi alti copii care ramin in catunele de la munte vor avea aceeasi soarta. De asemenea, primarul si viceprimarul si-au propus sa deschida si un centru de sanatate in cladirea internatului, cit mai repede, motivind tot distantele mari pe care le au de parcurs satenii.


La scoala cu cizmele de cauciuc


Majoritatea scolilor din comuna Reghiu au fost reabilitate si in plus, au avize sanitare, lucru destul de rar intilnit chiar si la scolile din orase. Desi mici, scolile sint calduroase si primitoare, iar toti copiii au grija de clasele lor, lasind cizmele innoroiate la usa, pentru a le inlocui cu papucei pufosi si comozi. In cele mai multe scoli ale comunei, elevii invata in clase simultane pentru ca sint din ce in ce mai putini. Unele clase sint formate dintr-un singur elev. Un caz de acest fel este la Scoala nr. 3 Sindrilari, unde eleva Nicoleta Urzica este singura inscrisa in clasa a III-a, insa nu pare sa o deranjeze lipsa colegilor si invata foarte bine. Unii dintre acesti copii isi doresc din tot sufletul sa mearga mai departe si sa faca scoala la oras sau chiar sa plece impreuna cu parintii lor in Italia. Comuna Reghiu, aflata printre primele din tara ca intindere, gazduieste nu mai putin de sapte scoli, toate aflate in subordinea directoarei Ana Hanu. Profesoara preda de peste 35 de ani istorie si geografie si conduce cu mina forte Scoala coordonatoare. Multe scoli au fost renovate si intimizate, iar autoritatile spun ca s-au preocupat in ultimele luni ca micutii sa aiba conditii decente macar la scoala. In planul scolar sint incluse excursii prin tara, pentru ca elevii sa poata vizita locuri noi si sa isi formeze o idee despre lumea din afara satului, o lume care priveste soarta acestor copii cu neincredere si uimire. Invatatoarele ne-au spus ca isi pun multe sperante in copiii pe care ii pregatesc si ca sint convinse ca multi dintre ei vor ajunge departe, daca au si sustinere din partea familiei si comunitatii. Din pacate, multi copii de aici sint lipsiti de afectiunea parinteasca sau de conditiile de trai pe care le au cei de la oras. La scolile din Sindrilari si Scorus micutii au fost foarte comunicativi ieri, iar unii dintre ei ne-au marturisit ca le este greu fara parinti aproape si ca le duc zilnic dorul. Din pacate, si la aceste scoli, copiii ajung foarte greu, prin noroi, iar singurele modalitati de acces in aceste locuri, in afara de mersul pe jos, sint carutele si autoturismele cu tractiune dubla. Respirind aer tare de munte, copiii par invatati cu greul. Ei nu fac mofturi precum alti copii ca nu le plac biscutii guvernamentali. Nu vor decit sa invete cit mai mult pentru a duce o viata mai buna in alt loc, unde dorintele se implinesc mai usor.


Reghiu, zona de atractie turistica


Edilii comunei Reghiu au planuri mari pentru zona de munte, chiar daca banii de la buget sint putin iar oamenii foarte saraci. In momentul de fata, edilii au conceput un proiect pentru a construi un pod mai trainic, din beton, peste Milcov, pina la Scruntaru si astfel sa tina legatura cu satele Raiuti, Piscu Reghiului si Ursoaia, dar si cu comuna de peste munte, Naruja. Investitia se ridica la peste un million de euro, dupa cum spune primarul. Pentru a realiza ce si-au propus, primarul si viceprimarul spera ca proiectul sa le fie aprobat si sa primeasca fonduri europene. De asemenea, acestia ne-au informat ca o persoana prospera din Constanta a cumparat deja o suprafata mare de teren si si-a facut casa la Raiuti, incurajind astfel achizitiile de teren in zona. De altfel, deja au fost vindute 12 loturi, fapt care a stimulat cresterea preturilor. "Daca se va face si podul, va deveni zona rezidentiala. Nici daca se reface Soveja nu va arata ca aici. De sus se vede toata valea Milcovului. Pretul a crescut la terenuri, mai ales dupa ce oamenii au aflat ca pamintul se cumpara. Acest cetatean a refuzat sa-si ridice o vila la Lepsa sau Soveja si a cautat o zona mai izolata, unde sa urce cu masina 4X4, sa aiba senzatii tari", a precizat primarul Raduta Macovei. Cu toate ca au planuri mari, fiind alesi in functii la alegerile din iunie, edilii din Reghiu incep sa-si mai piarda din sperante pentru ca in administratie ai nevoie si de bani nu numai de harnicie si idei bune. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 12 ore, 19 minute, 34 secunde
S-a facut un studiu pentru a vedea cati dintre parinti si elevi sunt de acord cu internatul ? De ce internatele din Focsani sunt aproape goale si cei care locuiesc totusi acolo isi fac de cap invatand citeste integral
, acum 739397 zile, 12 ore, 19 minute, 34 secunde
Pacat de acele constructii din comuna.Au fost construite cu sudoarea fruntii de catre cetatenii comunei si acum sunt lasate in paragina.Langa internat stiu ca era si un dispensar medical care la fel a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.