Educație

Dascali cu suflet mare predau la domiciliu

Iulia Nicolaie
21 ian 2009 1569 vizualizări
12 copii cu handicap motor primesc lectii acasa

Unii profesori isi sacrifica timpul si energia in numele intrajutorarii sociale, fiind alaturi de copiii care au probleme de deplasare. In Vrancea exista 12 cazuri de copii cu handicap motor, care nu pot merge la scoala ca ceilalti colegi, desi unii dintre ei isi doresc, mai presus de orice, sa invete lucruri noi. Citiva dascali vrinceni s-au oferit sa-i ajute pe micutii care nu pot sta in bancile scolii, prin lectii tinute la domiciliu, de doua ori pe saptamina. Unele dintre aceste cadre didactice inimoase merg kilometri intregi pentru a le preda copiilor, care de multe ori nu au nici o situatie financiara echilibrata, facind parte din familii dezorganizate sau foarte sarace. Din pacate multi dintre acesti copii au si probleme de intelect, pe linga cele motorii si este foarte greu de lucrat cu ei. Inspectorul pentru invatamint special Felicia Panaite sustine ca ajutorul familiei este crucial in aceste cazuri si ca multi dintre ei au facut progrese considerabile. "Acolo unde familia ne este sprijin, progresele sint insemnate. Din pacate, multi dintre ei se imbolnavesc, iar legislatia nu prevede profesori de sprijin in cadrul spitalelor sau al centrelor de recuperare", a adaugat Felicia Panaite. Unele cazuri sint incredibile, cel mai cutremurator fiind cel al unui baiat care este imobilizat aproape complet, singura parte a corpului pe care poate sa o miste fiind o mina. In aceste conditii, copilul a invatat sa se descurce pe calculator mai bine decit altii, sanatosi tun. Inspectorul ne-a mai povestit despre faptul ca acesti profesori cu suflet mare sint platiti cu ora, de multe ori nu li se asigura transportul, totul fiind mai mult un act de caritate si de generozitate din partea lor. Nici elevii cu deficiente nu sint scutiti de testari formulate special pentru ei, luind note pentru cunostintele acumulate. Cele 12 cazuri provin atit din Vrancea, dar si din alte colturi ale tarii, cei din afara judetului fiind gazduiti la Centrul pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" din Focsani. Copiii de virsta gimnaziului sint vizitati de cite doi profesori, unul de specializare umana si celalalt de profil real. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 15 minute, 11 secunde
Unul dintre acesti copii este bde la Vintileasca . Doua profesoare , Marinescu Mihaela si Turea Gicuta , se deplaseaza la el acasa pentru a-l ajuta sa descopere tainele unei lumi care lui i-a fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.