Educație

Rechizitoriul Ecaterinei Andronescu, live la IJS Vrancea

Ziarul de Vrancea
16 ian 2009 3476 vizualizări
Profesorii - salariu mic si orgoliu mare . Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a facut ieri o vizita inopinata la Inspectoratul Scolar tocmai la sedinta lunara cu directorii u daca initial dascalii au fost speriati, ulterior au fost curiosi in legatura cu maririle salariale promise in campanie, dar n-au avut parte de raspunsuri ca la matematica u tezele cu subiect unic au fost aspru criticate atit de ministru, cit si de conducerea scolilor din Vrancea u ministrul a sfatuit directorii sa ia in calcul implicarea parintilor in serviciul de paza din scoala u se pare ca singurul care stia de vizita surpriza a ministrului a fost adjunctul Emil Onea, asa ca dascalii s-au apucat sa speculeze pe seama viitorului sef al Inspectoratului Scolar u de altfel, laudaroseniile lui Iordache Bostan au fost taxate discret de ministrul social-democrat

Ceea ce se voia a fi o sedinta obisnuita cu directorii s-a transformat ieri intr-un soi de tribunal al poporului pentru dascalii nemultumiti de sistemul educational. Directorii din institutiile scolare vrincene, care erau mai tacuti de obicei in timpul sedintelor, nu au pierdut ocazia de a-si spune ofurile noului ministru al Educatiei, care le-a batut ieri dimineata la usa. Salariile si tezele cu subiect unic au fost subiectele cele mai disputate de directori, care nu au primit solutii concrete la problemele pe care le-au expus, dar li s-a asigurat sustinerea Ministerului Educatiei, alaturi de promisiuni privind aerisirea programei scolare. De asemenea, odata cu venirea noului ministru, au aparut si zvonuri referitoare la o eventuala schimbare la conducerea Inspectoratului Scolar. Andronescu a venit in Vrancea dupa ce, cu o seara inainte, l-a contactat pe adjunctul ISJ, Emil Onea. Acesta ne-a declarat ca a fost sunat de ministru pentru a i se cere informatii suplimentare, dupa ce a aflat din presa ca are loc sedinta cu directorii. Emil Onea a mai adaugat ca o cunoaste de mai mult timp pe Ecaterina Andronescu, pentru ca au avut mai multe proiecte comune in cadrul Politehnicii.


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si-a facut inca de dimineata aparitia in sala de sedinte a ISJ-ului, dupa citeva scurte discutii cu inspectorul scolar general, Iordache Bostan. «Generalul» scolilor a tinut un discurs de deschidere presarat cu laude la adresa proiectelor derulate de Inspectorat, adoptind in acelasi timp o atitudine cam servila fata de ministru. "Rezultatele la tezele cu subiect unic sint bune, la fel si cele de la olimpiade si concursuri scolare. In 2008 au fost finalizate 59 de lucrari de reabilitare, iar cele mai multe scoli si gradinite sint pregatite pentru a asigura spatiu pentru copiii ai caror parinti lucreaza in tarile europene", a precizat liberalul Iordache Bostan. Dupa discursul plin de osanale la adresa invatamintului, tinut de seful ISJ, a luat cuvintul directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", Radu Stefan, aflat in prezidiu, care a reliefat o alta fateta, mai putin stralucitoare, a sistemului educational «mioritic». "Cred ca toata lumea a sesizat ca lucrurile nu stau bine. Avem multe discrepante in rindul cadrelor didactice. Unii dintre profesori nu isi fac orele sau planificarile si nu cunosc programa scolara. Este nevoie de noi masuri in evaluare si in salarizare, pentru a-i aprecia pe cei buni si a-i stimula pe cei mai putin buni. Noi sintem de acord cu evaluarea, intrucit nu este corect ca unii profesori cu aceeasi vechime sa ia aceeasi suma de bani, daca nu muncesc la fel de mult", a opinat profesorul Radu Stefan. Directorul a mai pus problema planului de invatamint liceal, unde elevii sint efectiv sufocati de numarul mare de ore, dar a insistat si asupra lipsei de spatiu, reamintindu-i ministrului social-democrat faptul ca in multe unitati scolare din judet se invata in doua sau chiar trei schimburi. Si directoarea Scolii "Stefan cel Mare" Focsani si-a exprimat deschis parerea asupra lipsurilor din Educatie, afirmind ca o mare problema o reprezinta resursele materiale destinate reabilitarii si a subliniat importanta unei comunicari mai bune intre scoala si comunitate.


Directorii de scoli si-au spus pasurile


Dupa discursurile de deschidere, a urmat ploaia de nemultumiri a directorilor de scoli, care si-au prezentat problemele mai mult sau mai putin importante, adresind numeroase intrebari Ecaterinei Andronescu. Poate cel mai impresionant caz a venit de la o scoala din comuna Reghiu, unde 27 de copii merg pe jos kilometri intregi, doar pentru a ajunge la statia de microbuz. In drumul lor, micutii trebuie sa treaca si printr-o padure, sub amenintarea lupilor, iar cind ajung la scoala nu gasesc nici macar conditiile minime necesare. Directorul Casei Corpului Didactic, Costica Neagu, a tinut sa mentioneze faptul ca personalul de specialitate al institutiei este insuficient, unitatea avind doar doi profesori metodisti. Ministrul i-a replicat ca nu are nevoie de angajati permanenti pentru a duce la capat anumite proiecte, ci doar de profesori angajati special pentru programele respective. Printre problemele scolilor vrincene s-au mai numarat lipsa de cadre didactice calificate, numarul mic de tineri din sistem, motivarea slaba prin salariu a cadrelor didactice, lipsa laptelui si a cornului in unele gradinite sau lipsa salilor de sport. Directorul Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea", Florin Iamandei, i-a apostrofat pe colegii sai pentru asaltul asupra ministrului cu probleme minore, care nu trebuiesc rezolvate de catre Ministerul Educatiei, ci de Inspectoratul Scolar. "Am inteles sa profitam de prezenta dinsei, dar deja acesta este un abuz", a intervenit directorul, stirnind ropote de aplauze din partea altor sefi de scoli pusi pe sotii.


«Profesorii ii ajutau pe elevi sa copieze»


"Avem scoli foarte bune, cu care ne putem mindri, dar din pacate si unele in care avem foarte multe lucruri de facut. Este extrem de neplacut sa auzim ca se vorbeste urit despre scoala, este o institutie careia nu i se iarta nimic. Nu putem invata niste copii sa fie cinstiti in viata fara sa fim noi insine cinstiti. In plus, parintii nu mai au timp sa se ocupe de copii si transmit aceasta responsabilitate scolii", a precizat Andronescu. Un subiect foarte disputat la sedinta a fost desfasurarea tezelor cu subiect unic. Multi directori au cerut ca acestea sa fie reinterpretate, sa nu mai constituie miza pentru admitere, sau chiar sa fie eliminate definitiv. "Aceste tipuri de testare (n.r.-tezele cu subiect unic) au adus o evaluare extrem de negativa scolii. Am auzit de cazuri in care profesorii ii ajutau pe elevi sa copieze. Aceste lucruri nu trebuie sa se mai intimple, iar profesorii care fac asa ceva trebuie sa fie sanctionati sever", a adaugat ministrul Andronescu. Aceasta a mai declarat ca este nevoie de o schimbare si in ceea ce priveste Scolile de Arte si Meserii, care nu vor avea niciodata succes daca nu relationeaza cu piata muncii. De asemenea, ministrul a propus ca aceste unitati sa incheie contracte ferme cu agentii comerciali, pentru a le asigura un loc sigur de munca absolventilor.


Profesorii pensionari, de preferat celor necalificati


Ministrul Educatiei nu a scapat nici de atacurile cu privire la platirea profesorilor pensionari cu ora, fiind apostrofata de directorii vrinceni. "Profesorii au avut intotdeauna salariu mic si orgoliu mare. Nu avem nevoie de un corp profesoral imbatrinit dar sint de acord ca profesorii pensionari sint de preferat in fata celor necalificati", a replicat ministrul, adaugind ca si salariile vor fi, cel mai probabil majorate cu 33,6 %, bani prevazuti in proiectul de buget pe anul 2009, dar ca nu poate da un raspuns precis in acest sens. "O sa ma zbat ca in bugetul pe anul 2009 al Ministerului Educatiei si Cercetarii sa fie prinse si aceste majorari salariale. însa, acest lucru trebuie sa duca la cresterea performantelor elevilor, iar cadrele didactice trebuie sa se dedice mai mult acestei munci", a spus ministrul Andronescu. De asemenea, ministrul a spus ca ar prefera ca grupa pregatitoare sa fie rezervata gradinitei, dar ca invatamintul obligatoriu ar trebui prelungit la 12 clase. In incheiere, social-democrata i-a indemnat pe conducatorii unitatilor scolare sa se apuce de intocmit proiecte pentru fonduri europene, intrucit sint puse la dispozitie 13 miliarde de euro in acest scop. Dupa plecarea in graba a ministrului, oficialii ISJ au prezentat fisele de evaluare pentru gradatiile de merit si le-au cerut directorilor sa intocmeasca situatiile cadrelor didactice pensionate, pina in luna martie. Ministrul e vizitat ieri, fugitiv, si doua colegii vrincene, Cuza si Unirea. (Iulia NICOLAIE)


Parintii, pusi sa faca de serviciu in scoala


Ministrul Ecaterina Andronescu a dat un exemplu interesant de implicare a parintilor in procesul educational, prezentind un caz de la Constanta, unde parintii fac de serviciu in scoala, fiind astfel mult mai apropiati de copii si profesori. Aceasta a adaugat ca astfel elevii sint scutiti de acest efort si pot ramine la ore, sugerindu-le directorilor vrinceni sa aplice aceasta masura inedita. Ministrul a pus in discutie si problema violentei in scoli, mai ales dupa incidentele petrecute zilele trecute la un liceu din Capitala. «în ceea ce priveste securitatea in unitatile de invatamint, trebuie luate toate masurile pentru ca incidente ca acela din Bucuresti, in care un elev a fost taiat in sala de clasa cu o sabie, trebuie sa dispara pentru totdeauna", a precizat Ecaterina Andronescu, care a adaugat ca este nevoie si de intarirea sistemului de securitate al scolilor. (I. N.)


Cine il va inlocui pe Bostan la ISJ?

  • profesorii Danut Popoiu, Adrian Atarcicov, de la Colegiul National "Unirea", Marius Poll de la "Cuza" si mai nou adjunctul Inspectoratului, Emil Onea, sint cotati cu cele mai mari sanse sa preia sefia invatamintului vrincean


  • Bursa zvonurilor la capitolul "ce functii ne mai impartim" s-a imbogatit in aceste zile cu citeva nume care au sanse sa preia friiele invatamintului vrincean, dupa cea mai probabila debarcare a inspectorului general, liberalul Iordache Bostan. Zvonurile au fost intarite de vizita surpriza de ieri a ministrului Ecaterina Andronescu. Desi tavalugul schimbarilor de la nivelul institutiilor nu a atins inca si Vrancea, acestea se anunta in perioada imediat urmatoare, dupa rezolvarea tumultoaselor negocieri de la nivel central. Inspectoratul Scolar este una dintre institutiile in care "generalul", impreuna cu adjunctii sai, Emil Onea si Tudor Gogancea, se pregatesc, cel mai probabil, sa-si faca bagajele, in ciuda faptului ca au dat concurs pe post. Cine este in carti pentru a ocupa fotoliul sefului de la ISJ? Un prim nume vehiculat este cel al profesorului de matematica Danut Popoiu, care a ocupat functia de inspector general inaintea inscaunarii lui Bostan, dar si pe cea de adjunct in timpul guvernarii CDR, acesta fiind una din victimele rafuielilor politice din sinul defunctei Aliante DA. Popoiu, care in prezent este consilier municipal PD-L, a candidat si pentru un mandat de senator in Colegiul 2, unde a pierdut in favoarea mai versatului om politic Miron Mitrea (PSD). Numele lui Popoiu s-a aflat si pe lista unei functii de secretar de stat in Ministerul Educatiei, insa acesta s-a aratat, dupa alegeri, neinteresat de lupta politica si, implicit, de o astfel de functie. Totusi, in acest context, Danut Popoiu are sansa sa se intoarca la conducerea Inspectoratului si sa faca o noua rocada, de aceasta data in favoarea sa, cu Iordache Bostan. Un alt dascal de la Colegiul National "Unirea", profesorul de istorie Adrian Atarcicov, ar putea prelua sefia ISJ. Acesta a mai avut o tentativa de a ajunge in aceasta functie, cind a vrut sa concureze cu Danut Popoiu, acesta din urma ajungind in fotoliul de "general" pentru ca dosarul contracandidatului sau a fost respins. Al treilea posibil candidat pentru cea mai inalta functie din invatamintul vrincean este social-democratul Marius Poll, profesor de matematica la Colegiul National "Al. I. Cuza", unde a detinut si functia de director timp de citiva ani. Aceasta solutie nu pare a fi insa cea mai viabila, in conditiile in care multi profesori nu prea "il au la suflet" pe Poll, care are la activ si o sanctiune disciplinara. Ultimul inscris la bursa zvonurilor, dar nu cel din urma, este actualul adjunct al ISJ, alunecosul Emil Onea, care, daca nu va lua locul actualului sau sef, are sanse sa isi conserve postul de adjunct si sa aiba in mina in continuare portofoliul Informaticii. Cota sa in rindul cadrelor didactice a crescut dupa ce s-a aflat ca sta de vorba la telefon, la ceas de seara, cu ministrul Katy Andronescu. (Eduard POPESCU)




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 15

    Adaugă comentariu
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    YES...bine AMBRAMBURICO, da-l afara pe DOVLEAC ! Nici nu-mi vine sa cred ca am ajuns sa multumesc PSD ca schimba pe BOSTAN, chit ca, uneori schimbarile astea nu se fac pe criterii decat politice. citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Ce frapeaza la cei care au condus destinele judetului in ultimii ani este extrema neconcordanta intre venituri si cheltuieli care aparent nu-si gaseste explicatia in nici un mod. Conform declaratiei citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Un copil mi-a dat examen de capacitate ,iar celalalt a prins tezele.Amandoi copiii sunt foarte buni la scoala si constiinciosi ,nemergand niciodata cu teme sau lectii neinvatate.Ca fost cadru didactic citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Nu va pot spune ce bucurie am in suflet cand aud ca pleac domnul Bostan. Nu merita sa ctea in fruntea inspectoratului nici o secunda, daca era vorba sa-l puna pentru capacitati. Dar a venit cineva citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Sincer e f.f.f....destept acest Bostan ca nu raspunde acestei clici imbicsite ,acestei gasti care s-a adunat in jurul lui Popoiu il vrea cu orice mizerie folosita la inspectorat.Se vede sunt citeva citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Cand e vorba de o functie, nu trebuie judecat doar omul, ci mai ales capacitatile sale profesionale, abilitatile de comunicare etc. Din acest punct de vedere, Popoiu le este superior tuturor celor citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Dl Bostan Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea Dl Popoiu Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta Ptr cei ce comenteaza aici Din punctul de citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Nu pot sa inteleg cum unii oameni isi pot exprima propriile frustrari prin intermediul unor instrumente de tip forum, fara insa a avea nici o idee despre ce vorbesc. Titlul cometariului "HAI citeste integral
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    sa vedem cu ce atitudine se intoarce DOMN' BOSTAN la scoala, cat timp A FOST inspector general a fost arogant
    , acum 739397 zile, 18 ore, 14 minute, 4 secunde
    Ce prostie a inventat tata Androneasca ! Cum sa faca parintii de serviciu pe scoala ? Ei nu alte treburi, serviciu etc.? Doamne, ce idioti de ministri ne ofera anii 2000 !
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.