Educație

Start pentru testele nationale 2005

Camelia Stănilă
20 iun 2005 993 vizualizări
Aproape 5.000 de absolventi ai claselor a VIII-a sustin astazi examen, la limba si literatura romana. Reprezentantii ISJ au solicitat mare raspundere din partea profesorilor implicati in comisii, la supraveghere si corectura.



Astazi s-a dat startul testelor nationale. Incepind cu orele 9.00, aproape 5.000 de candidati isi vor demonstra cunostintele la limba si literatura romana. Elevii trebuie sa fie in salile de clasa cel tirziu la ora 8.30. Conform metodologiei de examen, supraveghetorii au obligatia de a verifica daca, la intrarea in sali, elevii nu au asupra lor materiale de fraudare a examenului. De asemenea, profesorii trebuie sa le atraga atentia elevilor ca rezolvarile inscrise pe ciorne sau pe foile cu subiecte nu vor fi luate in calcul la corectura. Varianta de subiect va fi extrasa in intervalul 8.50- 9.05 si va fi transmisa prin radio. Desi dupa deschiderea subiectelor nu mai este permis accesul in salile de examen, inspectorul general Danut Popoiu a solicitat membrilor din comisii sa raporteze situatiile, pentru a se lua o hotarire in acest sens. "In acest examen intra copii de 14 ani si e necesar sa mai gindim si ca niste parinti. Nu introduceti teroare in scoala, nu va duceti din 10 in 10 minute sa vedeti ce fac, e datoria supraveghetorilor sa ii verifice. Profesorii supraveghetorii nu trebuie sa-i bruscheze, daca au intirziat. Nu-i alungati, sunati si lasati-ne pe noi sa luam decizia daca intra la clasa", le-a recomandat "generalul" Popoiu dascalilor implicati in examene, avind in vedere ca exista o singura sesiune a testelor nationale.

Dupa multiplicarea si distribuirea subiectelor, elevii vor avea la dispozitie doua ore (trei ore pentru cazurile speciale), pentru a le rezolva. Inspectorul general adjunct Mihai Ladaru, presedintele comisiei judetene de examen, a precizat ca pentru rezolvarea unor cazuri speciale, aparute in cursul diminetii, demersurile trebuie facute pina la ora 9.00. "Trebuie avuta in vedere simultaneitatea. Pentru eventualele cazurile speciale aparute dimineata, demersurile trebuie facute pina la ora 9.00, in rest interventia este tardiva. E de ajuns si cu 10 minute inainte, pentru a putea actiona in consecinta", a afirmat inspectorul Ladaru.


Supraveghetorii, verificati strict

Organizatorii testelor nationale tin cu dintii ca asupra corectitudinii acestor examene sa nu pluteasca nici macar o umbra de indoiala. Ultima noutate legata de pregatirea examenelor se refera la trasarea unor atributii clare pentru supraveghetorii din salile de examene si la stricta monitorizare a acestor profesori, considerati ca fiind prima veriga din lantul celor care ar putea fi implicati intr-o tentativa de fraudare. Ieri, reprezentantii Inspectoratului Scolar au efectuat tragerea la sorti a comisiilor de examen si i-au instruit pe profesorii implicati cu privire la metodologie, la gestionarea plicurilor cu subiecte si a tipizatelor pentru examen. Atit inspectorul general Danut Popoiu, cit si delegatul Ministerului Educatiei, Mihai Ungureanu, au facut apel la simtul de raspundere al cadrelor didactice. "Pina la distribuirea subiectelor, rostul supraveghetorilor este de a-i acomoda pe elevi cu atmosfera de examen. Trebuie sa li se spuna ca rezolvarile de pe ciorna nu se iau in calcul. In alti ani am avut si reprosuri de la copii ca nu si-au putut redacta teza pentru ca cei doi supraveghetori schimbau retete sau discutau despre meciuri. Mare atentie, e singura sesiune de examen si nu trebuie sa obturam sansele copiilor", a atras atentia Mohai Ladaru, presedintele comisiei judetene de examen.

La finalul actiunii de instruire si de repartizare a profesorilor pe centre, presedintii de comisii au preluat si plicurile cu variante de subiecte. Acestia vor raspunde de gestionarea plicurilor sigilate. Potrivit metodologiei, acestea trebuie pastrate in fiset metalic cu dubla incuietoare, iar cheile trebuie detinute de doi profesori, care nu au acces la subiecte independent unul fata de celalalt.


Fara telefoane mobile

Pentru prima data, in acest an s-a realizat o fisa cu atributiile profesorilor supraveghetori. Acestia nu vor avea voie in sali cu telefoane mobile, cu ziare, reviste, carti etc. Singurii carora le sint permise telefoanele sint presedintii de comisii, care trebuie sa ia legatura cu comisia judeteana de examen. De asemenea, supraveghetorii trebuie sa stea in puncte diferite ale salii si nu au voie sa dea indicatii candidatilor, sa rezolve subiectele, sa discute cu ceilalti supraveghetori sau sa aiba alte preocupari.

Printre atributiile supraveghetorilor intra eliminarea surselor de inspiratie pentru candidati, instruirea elevilor in privinta completarii datelor personale pe foaia tipizata de examen, precum si a corectarii greselilor, prin taiere cu o linie orizontala a fiecarui rind din pasajul gresit. Supraveghetorii vor fi instruiti de comisie si cu 45 de minute inainte de intrarea la clasa.


Fondurile de protocol, inadmisibile

Conducerea Inspectoratului Scolar a atras din nou atentia asupra fondurilor de protocol si a anuntat ca se vor face chiar si controale in scoli, care pot duce la sanctionarea cadrelor didactice implicate in astfel de activitati. Anuntul "Se interzice - cu desavirsire- colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in rindul candidatilor la teste nationale", a fost transmis si supraveghetorilor, in fisa de atributii. Oficialii ISJ au precizat insa ca o apa minerala si o cafea nu este considerat protocol, fiind un gest de omenie pentru dascalii care stau ore in sir prin centrele de examen.


Corectarea lucrarilor, dupa-amiaza

Ieri au fost repartizati si profesorii corectori de limba romana, in cele patru centre zonale de evaluare - Grupul Scolar de Transporturi Auto, Grupul Scolar de Industrie Usoara, Grupul Scolar Agricol Odobesti si Grupul Scolar Agricol Adjud. Cei circa 90 de profesori trebuie sa se prezinte in centrele de evaluare incepind cu ora 16.00. Desi tezele la romana vor fi corectate primele, rezultatele probei vor fi cunoscute abia la sfirsit. Elevii vor putea afla notele pe 26 iunie, zi in care se depun si eventualele contestatii.


Linie verde pentru examen

Oficialii din invatamint au anuntat ieri si un numar verde, la care toti cei interesati pot cere lamuri despre examen sau pot sesiza anumite disfunctionalitati. Numarul este 0800.800.309. Ministerul Educatiei a anuntat saptamina trecuta si un alt numar de telefon la dispozitia elevilor si parintilor, atit pentru testele nationale, cit si pentru bacalaureat- 021/315.50.99. Linia telefonica speciala va functiona pe toata perioada examenelor, intre orele 08.30 - 16.30.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.