Educație

Uniristii au observat indeaproape faimosul accelerator de particule

Iulia Nicolaie
10 ian 2009 1846 vizualizări
Liceenii au fost recent intr-o excursie de studiu care sa-i ajute in cariera, organizata de profesoara Liliana Grigoriu

O parte dintre liceenii Colegiului National "Unirea" au facut o incursiune in lumea fascinanta a experimentelor stiintifice.18 elevi uniristi cu rezultate bune la fizica, informatica si matematica si trei fosti uniristi (Gabi Mocanu, masterand, sefa de promotie a Facultatii de Fizica din Cluj, si Catalin Negrea, student al Facultatii de Fizica din Bucuresti) au participat recent la o excursie de studiu la Bucuresti, care a avut doua obiective principale si anume vizita la Facultatea de Fizica Bucuresti-Magurele, precum si la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei "(IFIN HH). Odata ajunsi la Facultatea de Fizica, liceenii au fost condusi prin salile de curs si laboratoare chiar de catre decanul facultatii, prof. univ. dr. Alexandru Jipa, unul dintre posibilii invitati la zilele Colegiului National "Unirea". Tot pe Platforma Magurele s-a desfasurat si vizita la IFIN HH, unde exista un departament de cercetare fundamentala (DFH-Departamentul de Fizica Hadronica), ai carui membri colaboreaza la proiectul ALICE, parte integranta a uriasului accelerator de particule LHC de la CERN-GENEVA. Profesoara Liliana Grigoriu, organizatoarea excursiei, a declarat ca a avut mari rezerve in privinta timpului pe care cei din grupul de cercetare l-ar fi putut aloca vizitei unor elevi. "Am avut o surpriza deosebit de placuta atunci cind am fost intimpinati chiar de conducatorul grupului de cercetare, dr. Mihai Petrovici, care ne era cunoscut de pe toate canalele de televiziune care au mediatizat evenimentele legate de acceleratorul LHC. "Imi propun sa va indragostiti", si-a inceput d-l Petrovici expunerea. Desi explicatiile depaseau cu mult nivelul notiunilor din liceu, rabdarea si mai ales deschiderea cu care s-au purtat discutiile au fost mult peste asteptarile mele si ale elevilor. Daca proiectele cu elevi, ce vor fi avansate anul acesta de cei de la DFH, vor obtine finantare, atunci este posibil sa selectam 5 - 7 elevi care sa fie cazati in caminele masteranzilor, urmind sa lucreze alaturi de fizicieni si tehnicieni in diferite laboratoare", afirma profesoara de fizica. Turul de forta al elevilor a inclus si o scurta vizita la acceleratorul de particule cu scop experimental tip TANDEM, din cadrul aceluiasi institut. Excursia s-a incheiat cu vizitarea si observarea mecanismelor interactive ale expozitiei "Leonardo da Vinci" din foaierul Teatrului National Bucuresti. Elevii s-au declarat extrem de incintati si au cerut sa se organizeze si alte vizite de studiu pentru specialitatile la care se pregatesc. In plus, unii i-au promis profesoarei ca vor sa se pregateasca intens pentru olimpiadele de profil, in speranta ca vor ajunge sa lucreze in cercetare. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.