Educație

Criza financiara aduce elevii inapoi in judet

Iulia Nicolaie
9 ian 2009 1417 vizualizări
Anul trecut, 211 elevi din tarile europene s-au intors in Vrancea, in timp ce doar 100 au plecat peste hotare

"In ultimele luni se observa o crestere a numarului elevilor veniti din tarile Uniunii Europene. Majoritatea dintre ei se intorc din Spania sau Italia, iar cei care pleaca se indreapta tot spre aceste tari pentru a-si urma parintii. Anul trecut, 211 elevi s-au intors, in timp ce doar 100 au plecat in afara. De multe ori, parintii se intorc in tara si copiii ramin acolo, cu rudele", a declarat inspectorul scolar general, Iordache Bostan. Motivul reintoarcerii "fiilor ratacitori" este, in mod evident, declansat de criza economica mondiala, care a afectat in mod special aceste tari, multi dintre cetatenii romani raminind fara slujba si inglodati in datorii la banci. Spre deosebire de anii trecuti, cind cifra elevilor care plecau peste hotare o depasea clar pe cea a celor care se intorceau, acest an scolar a debutat cu intoarcerea "stranierilor" in bancile scolii. Multi dintre copii au studiat ani in sir in strainatate si nu mai sint familiarizati cu sistemul educational rominesc si nici chiar cu limba natala. "Estimez ca anul scolar viitor, numarul celor care vor reveni in tara va fi mult mai mare, fapt cauzat in mare parte crizei financiare. Parintii acestor elevi vin in Romania pentru a face afaceri, mai ales in domeniul constructiilor", a adaugat seful ISJ.

Probleme de adaptare

Din pacate, la intoarcerea in tara, elevii "stranieri" se izbesc de multe bariere, atit la scoala cit si in societate. Multi dintre ei nu mai sint familiarizati cu limba natala si le este mult mai greu sa se adapteze sau sa comunice cu colegii lor. In plus, sistemul de invatamint difera de la o tara la alta. Cel mai greu obstacol pe care il au de trecut copiii vizeaza prejudecatile colegilor si ale societatii in general, acestia fiind deseori judecati sau luati in deridere, chiar de catre cei care ar trebui sa-i primeasca cu bratele deschise si sa-i ajute sa se reintegreze mai usor, in Vrancea existind numeroase cazuri de acest fel. "Sint atit avantaje cit si dezavantaje. Copiii care revin in Romania cunosc o limba in plus, insa au dificultati pentru ca programele din Italia sau Spania nu sint echivalente cu cele de aici. Sper ca profesorii nostri sa fie mai dispusi sa-i inteleaga. Sigur ca mai apar unele dificultati, dar pina la urma sint romani si eu cred ca se vor adapta", a concluzionat Iordache Bostan. Realitatea este, din nefericire, mai cruda si mai complicata, iar cazurile de copii care trebuie sa faca fata zilnic unor presiuni psihice prea mari pentru virsta lor sint nenumarate. Singura solutie de rezolvare a acestor situatii nu este decit schimbarea mentalitatii invechite, care se hraneste cu prejudecati absurde si cu idei preconcepute, care nu fac decit mult rau unor suflete nevinovate. Micutii se intorc in tara cu asteptari mari si cu dorinta de a fi intre romani si ajung sa simta dorul strainilor, care au fost mai ospitalieri si mai "frati" decit pot fi niste colegi de scoala care invata de mici ce inseamna intoleranta. Poate ca ar fi bine ca specialistii sa consilieze acesti copii pentru a trece mai usor peste trauma reintoarcerii in patrie. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.