Educație

Botezul Mintuitorului

Ziarul de Vrancea
6 ian 2009 1270 vizualizări
Pe 6 ianuarie, crestinii sarbatoresc botezul Domnului

Numita in popor Boboteaza, marea sarbatoare de astazi deschide ciclul sarbatorilor dedicate Fiului lui Dumnezeu, care va culmina cu moartea si invierea Domnului - Sfintele Pasti. Sfinta Scriptura ne vorbeste despre Ioan Botezatorul, considerat Inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos, care propovaduia venirea Acestuia, indemnind pe iudei la pocainta. Acum 2000 de ani, Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, vazindu-L, a spus: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii". Botezul Domnului a avut loc in apele Iordanului, cind Fiul Omului implinise virsta de 30 de ani. Sfintul Ioan propovaduia la apele Iordanului "botezul pocaintei", pregatind simbolic Botezul Fiului lui Dumnezeu, botez care a devenit apoi poarta de intrare in crestinism. Si astazi, prin botez, copilul devine membru al bisericii. Traditia procesiunii de Boboteaza porneste din cartea sfinta ortodoxa, Molitfelnic, care cuprinde tainele sfinte. Boboteaza are, pe linga intelesuri profund crestine, si trasaturi de mare sarbatoare populara. Ajunul concentreaza multe practici si credinte ce decurg din datina numita "umblatul preotului cu botezul" sau Chiralesa. Acesta este si un moment favorabil descintecelor si altor practici magice. In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, sau Aghiasma Mare. Pentru acest moment, apa se pune in vase mari, curate, si tot acum se taie, la riu, o cruce mare de gheata. Poporul considera ca la Boboteaza crapa gerul si iarna e pe duca. Ploaia la Boboteaza prevesteste o iarna lunga, timpul frumos anuntind o vara pe masura. Daca bate crivatul este semn ca vor fi recolte bogate, iar de curge din streasina se spune ca se va face vin bun. In unele colturi ale tarii, tinerii cu sanatate de fier plonjeaza in apa rece pentru a scoate crucea de gheata, simbolul sperantelor de mai bine. De cinci ani, la Soveja se respecta intrutotul traditiile de Boboteaza, iar sovejenii urca pe firul piriului Dragomirna pentru a sfinti apa, pe un traseu care incepe de la Manastirea ctitorita de Matei Basarab si continua spre Sezatoarea Lupilor. Din pacate, anul acesta, vremea le strica sovejenilor obiceiul, pentru ca pe drumul pe care acestia ar fi trebuit sa-l urmeze s-a format o pojghita groasa de gheata. "Curatenia apei ne curata si pe noi", ne-a spus parintele Gheorghe Nichifor, de la biserica "Nasterea Domnului" care troneaza intre ruinele vechii Manastiri Soveja. (C. FANARU, I. NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.