Educație

Sfintul Vasile, parintele institutiilor sociale

Valentin Muscă
31 dec 2008 828 vizualizări
Intimplator sau nu, prima zi din an este inchinata Sfintului Vasile Cel Mare (333-379), arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Episcopul care a avut curajul sa arate celor din jurul sau ca locul Bisericii este alaturi de cei aflati in suferinta

Impresionat de paradoxul unei societati care gasea normal ca unii sa traiasca in palate, iar altii sa doarma pe strazi, Episcopul Vasile a dat primul exemplu, infiintind adaposturi pentru cei saraci si batrini si spitale pentru cei bolnavi. Ne aflam la jumatatea secolului al IV-lea, in perioada de aur a teologiei crestine si Biserica parasise de citiva ani catacombele, uitase suferinta si comunitatile crestine abandonase deja spiritul Evangheliei pentru care Hristos, Fiul lui Dumnezeu, suferise chinurile Golgotei si moartea pe Cruce. Vasile Cel Mare a sesizat acest derapaj ideologic al crestinismului triumfator, al departarii Bisericii de cei saraci si al impartirii crestinilor in saraci si bogati. Or, ca Episcop, Vasile demonstreaza prin activitatea sa caritativ crestina ca fiecare crestin poarta prin nastere chipul lui Hristos si tinde, de-a lungul vietii, sa ajunga la asemanarea cu Acesta. Revolutia vasiliana in domeniul eclesiologiei nu a afost urmata a la longue de Biserica, iar societatea traieste si astazi, dupa un mileniu si jumatate, impartita in crestini saraci si crestini bogati. Le uram de pe acum La multi ani! tuturor celor care poarta numele sfintului Vasile. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.