Educație

Coelho, Brown, Cartarescu si Patapievici, cei mai cititi autori

Iulia Crețu
17 iun 2005 771 vizualizări
Biblioteca Judeteana a facut un top a celor mai citite carti, dar si a celor mai fideli cititori u 70% dintre cititorii inscrisi sint elevii si studentii u fetele sint cele mai mari amatoare de lectura, iar pentru cartile extrem de cerute se fac chiar si "liste de asteptare".

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" a facut un top al celor mai cerute carti, din domenii variate, dar si a celor mai fideli "clienti" ai institutiei. In baza de date a bibliotecii figureaza peste 6.300 de persoane, dintre care 4.300 de cititori sint de sex feminin, iar 2.000 de sex masculin. Dupa categoriile socio-profesionale, procentul cel mai ridicat al cititorilor fideli il reprezinta elevii si studentii, acestia reprezentind aproape 70% din totalul celor inscrisi. In rindul liceenilor, cei mai constiinciosi se dovedesc a fi cei de la Liceul Pedagogic, cu 404 cititori, pe urmatoarele locuri plasindu-se Colegiul National "Unirea" si Colegiul National "Al. I. Cuza", cu un numar aproximativ egal de inscrisi, 382, respectiv 367 de cititori. La polul opus se afla cei de la Grupul Scolar de Transporturi Auto, cu doar 72 de inscrisi. "Pe linga literatura romana si critica literara, care sint solicitate foarte mult, elevii cer carti si din alte domenii precum, beletristica, stiintele socio-umane, psihologia, economia politica, istoria, geografia, dreptul, medicina, asistenta sociala, pedagogia, informatica si filosofia. Pentru a veni in intimpinarea cititorilor, Sectia Imprumut la domiciliu a organizat un raft tematic care cuprinde jurnale, memorii, biografii romantate, romane istorice, de dragoste sau carti de medicina naturista, temele fiind periodic inlocuite in functie de solicitarile cititorilor", a spus Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu".


Pentru "Codul lui Da Vinci" s-a facut lista de asteptare

Focsanenii sint la curent cu cele mai noi aparitii editoriale, multi citind deja romanele de succes ale lui Coelho, precum "Alchimistul" si "Unsprezece minute", Anne Rice - "Povestea hotului de trupuri" sau Nina Berberova - "Cartea fericirii". Mai nou, in topul preferintelor tinerilor se afla autorul englez Dan Brown, obisnuit cu lansarea de best-seller-uri mondiale de genul volumelor "Inger si demon" si "Codul lui Da Vinci". Pentru acesta din urma, la biblioteca s-a creat chiar si o lunga lista de asteptare pentru toti doritorii. Mediatizarea puternica a acestui autor i-a facut curiosi pe zeci de focsaneni, care au ales sa se treaca pe lista, decit sa riste sa nu gaseasca niciodata volumul la imprumut. Fondul de carte s-a dovedit insuficient pentru cererea mare venita din partea cititorilor fideli. Multi nu dispun de sute de mii de lei pentru a cumpara o carte la moda si astfel s-a ajuns la crearea unor asemenea "programari". "«Codul lui Da Vinci» l-am primit in ianuarie si, initial, am avut doar un singur exemplar. Cererea din partea cititorilor a fost foarte mare, de aceea am mai adus inca trei carti. Momentan, este unul dintre cele mai citite volume, acesta circulind de 33 de ori pina acum, pe la foarte multi cititori, tinind cont de faptul ca are aproape 500 de pagini. Foarte cerute sint, de asemenea, si «Povestea hotului de trupuri» a scriitoarei Anne Rice si cartile scriitorului brazilian Paulo Coelho. Si literatura romana este la mare cautare. Indiferent de titluri, tinerii focsaneni sint interesati de Cartarescu si Patapievici. Deocamdata nu avem «De ce iubim femeile?» a lui Mircea Cartarescu, dar cititorii aleg si alte volume ale prozatorului roman precum «Nostalgia»", ne-a spus Claudia Hanganu, bibliotecar la Sectia de Imprumut.

De asemenea, cititorii fideli sint interesati si de literatura germana, spaniola, franceza si, mai nou, norvegiana, prin opera lui Jostein Gaarder, "Lumea Sofiei". Si autorii romani sint la mare cautare, nu neaparat pentru ca sint la moda, ci, mai ales pentru valoarea creatiilor literare. Liceenii sint foarte incintati de cartile lansate de Mircea Cartarescu, Horia-Roman Patapievici, Rodica Ojog Brasoveanu sau Octavian Paler, dar si de mai vechile, dar in acelasi timp atit de actualele jurnale ale lui Marin Preda sau Mircea Eliade.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.