Educație

Se cauta psiholog

Andreea Negoiță
17 iun 2005 740 vizualizări
saf

5 iunie 2005

FOTO: Casa Memorialã "Anghel Saligny" in anii \'80

FOTO: în timpul lucrãrilor de "recompartimentare"


Comisia Regionalã a Monumentelor Istorice ignorã Patrimoniul

Casa Memorialã Anghel Saligny, transformat\ `n restaurant

u pe 18 martie, o comisie de "exper]i" subordonatã Ministerului Culturii [i Cultelor a dat avizul favorabil "reamenajãrii" Casei Memoriale "Anghel Saligny" din Foc[ani u `n jum\tate de cas\ va fi amenajat un restaurant u pentru ca acest lucru sã nu fie fãcut public, la `ntrunirea comisiei redactorul "Ziarului de Vrancea"a fost dat afar\ din sal\, pe motivul confiden]ialit\]ii proiectelor


Casa Memorialã "Anghel Saligny" este unul din pu]inele locuin]e celebre din Foc[ani scãpate din furia sistematizãrii comuniste, datoritã interven]iei directe a Direc]iei Patrimoniului Cultural Na]ional din Bucure[ti. Paradoxal, la 16 ani de la cãderea regimului comunist, in luna martie a acestui an, speciali[tii din Ministerul Culturii [i Cultelor au aprobat lucrãri de "extindere [i recompartimentare" a casei `n care a copil\rit cunoscutul inginer constructor Anghel Saligny, care vor aduce insã o schimbare a planului ini]ial al imobilului. Deja, in anii \'80, l`ng\ cl\dire a fost ridicat un garaj, prin incãlcarea legisla]iei. Dupã 1990 s-a adãugat o terasã. în urma avizului acestei Comisii de "speciali[ti", care nu au respectat ad literam legisla]ia, proprietarul va schimba structura ini]ialã a imobilului. Continuind in acest fel, in ci]iva ani imobilul va fi propus - ca atitea altele - pentru declasare. Cui `i pasã?


în [edin]a din 18 martie 2005, Comisia Regionalã a Monumentelor Istorice nr. 2 , care [i-a desfã[urat lucrãrile la Foc[ani, a dat avizul favorabil proiectului SC Nemada SRL, privind "extinderea [i recompartimentarea" Casei Memoriale "Anghel Saligny" din Foc[ani. Conform Legii nr. 422/2001 [i Ordinului nr. 2684/2003, privind protejarea monumentelor istorice, orice interven]ie asupra unui monument istoric se poate face cu aprobarea Comisiei [i fãrã a modifica planul ini]ial al imobilului. Or, proiectul depus de SC Nemada SRL la Direc]ia pentru Culturã [i aprobat de comisia de "exper]i" veni]i la Foc[ani nu respectã acest plan. Deja, casa era compartimentat\ `n dou\, cu proprietari diferi]i, fiind chiar [i locuit\. "Proiectul a fost aprobat [i am autoriza]ie de construc]ie", ne-a spus proprietarul jumãtã]ii de imobil care face obiectul acestui articol. Pe bunã dreptate, proprietarul clãdirii, Marius Neagu, cu autoriza]ie [i aviz de la organele competente pune in practicã proiectul privind amenajarea clãdirii din strada Simion Bãrnu]iu nr. 9 bis. Problema care se na[te este legatã de modificarea adusã structurii ini]iale a imobilului. Dupã interven]iile din timpul regimului comunist, in anii \'90 a apãrut o terasã pe locul garajului. Acum garajul a fost dãrimat [i pe locul acestuia se va ridica o clãdire care va fi ata[atã imobilului, ceea ce nu corespunde descrierii din Fi[a tehnicã a imobilului, in momentul cind a fost inregistrat pe Lista de Patrimoniu, in 15 noiembrie 1975.


Comisia a dat scos presa din salã pentru a lua aceastã hotãrire


Surprinzãtor, aceastã modificare a casei `n care a copil\rit Anghel Saligny se realizeazã cu aprobarea Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice nr. 2, organul menit prin lege sã protejeze monumentele [i sã le pãstreze cit mai aproape de starea originarã. Pe data de 18 martie, cind lucrãrile Comisiei s-au desfã[urat la Foc[ani, membrii acesteia au acceptat pledoaria reprezentantului firmei foc[\nene care realizeazã proiectul, dar nu au acceptat prezen]a presei in salã, motivind cã se discutã proiecte care nu s`nt de interes public. Ei bine, acea comisie venitã de la Tulcea, grijulie cu datele confiden]iale, a aprobat acest proiect care se situeazã la limita legii. Acum in]elegem de ce presa, respectiv "Ziarul de Vrancea", nu putea avea acces in salã, de[i fusesem invita]i de Direc]ia pentru Culturã. Se discutau lucruri care nu trebuiau sã fie cunoscute de marele public.

Reamintim c\ interven]iile succesive asupra unui monument duc la scãderea importan]ei istorice a acestuia [i chiar la scoaterea din circuit. Se ajunge astfel la faza ultimã: declasarea. Exemplul clãdirii care a adãpostit lucrãrile Comisiei Centrale [i Muzeul Unirii de pe strada Comisia Centralã este doar unul dintre acestea.


De la Mahalaua Stamatine[ti la "Pizzeria Anghel Saligny"


Locuin]a in care a copil\rit inginerul foc[ãnean se gãsea acum 150 de ani pe hotarul celor douã Principate, in mahalaua Stamatine[ti, pe strada Poli]iei. Ulterior strada s-a numit Simion Bãrnu]iu. în anul 1861, Alfrel Rudolf de Saligny cumpãrã acest imobil de la {tefan Ignat [i George Ignat. Familia Saligny va locui la aceastã adresã pinã in 1872. Importan]a acestei clãdiri este legatã de numele celui care fusese botezat in 1854 la biserica romano-catolicã din Foc[ani, sub numele de Leon Anghelus de Saligny, fiul lui Alfred Rudolf [i al Mariei Zorska, care va deveni unul din cei mai mari ingineri constructori romani, Anghel Saligny. în aceea[i clãdire, pentru o perioadã, a func]ionat [i un pension de fete, unde tatãl inginerului era profesor. Din aceste motive, imobilul din strada Simion Bãrnu]iu nr. 9 bis merita sã-[i pãstreze fizionomia ini]ialã, care corespundea unei epoci [i avea o anumitã importan]ã istoricã [i mai pu]in arhitectonicã. Din acest motiv a fost inclus, in 1975, pe prima Listã a Monumentelor Istorice.

în timpul celor mai aprige perioade ale sistematizãrii ora[ului Foc[ani, dupã cutremurul din 1977, aflindu-se la Bucure[ti cã imobilul urma a fi demolat, intr-o adresã a Direc]iei Patrimoniului Cultural Na]ional din Bucure[ti cãtre autoritã]ile jude]ului Vrancea se spune: "(...) nu putem sã nu constatãm cã numãrul imobilelor cu o deosebitã valoare istoricã care sint amenin]ate cu dispari]ia in municipiul Foc[ani devine ingrijorãtor de mare. (...) ne face sã credem cã numãrul real al imobilelor valoroase amenin]ate cu dispari]ia in municipiul Foc[ani este cu mult mai mare decit cel pe care-l cunoa[tem. (...)". Aceasta era concluzia Direc]iei Patrimoniului Cultural Na]ional acum douã decenii. Situa]ia nu s-a schimbat. Dimpotrivã, lipsa unei politici coerente in privin]a patrimoniului, plimbarea de la o institu]ie la alta a acestui departament, haosul de dupã 1989, cind s-a construit mai intii [i s-a cerut aprobare dupã, au dus la situa]ia dezastruoasã din intreg Patrimoniul na]ional. La aceasta se adaugã hotãriri incredibile ale Comisiilor Na]ionale a Monumentelor Istorice, care duc, prin mici modificãri succesive asupra imobilelor, la declasarea acestora. Este posibil ca proprietarul imobilului din strada Simion Bãrnu]iu nr. 9 bis, necunoscind statutul clãdirilor aflate pe Lista Monumentelor Istorice, sã fie bine inten]ionat [i sã doreascã realizarea unei investi]ii serioase.


Certificatul de urbanism, o formalitate?


Serviciul Urbanism, care elibereazã certificatul de urbanism, ar trebui sã explice mai bine investitorilor ce inseamnã o "zonã protejatã", atunci cind elibereazã asemenea acte [i nu ar trebui s\-l pun\ pe investitor, post factum, in fa]a unor situa]ii in care planul acestuia nu se mai poate derula din varii motive. Se va evita achizi]ionarea de terenuri [i imobile la pre]uri piperate, in zone protejate ale municipiului Foc[ani, zone unde nu se poate construi oricum [i orice. Ar fi bine dacã ministrul Culturii, Mona Muscã, ar afla aceast\ tehnic\ a declasãrii monumentelor. Nu vrem sã batem cuie in talpa celor care vor sã investeascã in monumentele istorice, insã aceste investi]ii trebuie fãcute cu respectul legisla]iei [i nu prin interpretarea acesteia. Iar rãspunderea nu o are doar investitorul, ci [i exper]ii Comisiei, care cunosc legile privind patrimoniul. Cu siguran]ã, nimeni de prin Ministerul Culturii [i Cultelor nu se mai ginde[te cã, la Foc[ani, in Pensionatul Familiei Saligny se va minca, poate, o "Pizza Saligny" sau vreun "le[inat" de hot-dog fãrã pedigree! (Valentin MUSCÃ)


CASET|

Remember Anghel Saligny (1854-1925)


Ast\zi, 17 iunie, se implinesc 80 de ani de la moartea celui mai mare inginer constructor roman, Anghel Saligny. Nãscut lingã Gala]i, a copilãrit [i urmat [coala secundarã in Foc[ani, locuind in actuala stradã Simion Bãrnu]iu nr. 9 bis. Anghel Saligny este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale in proiectarea [i construc]ia podurilor [i printre intemeietorii [colii de inginerie din Romania. Cea mai importantã realizare a lui Anghel Saligny o reprezintã proiectarea Podului de la Cernavodã, construit intre 1890-1895 [i inaugurat la 14 septembrie 1895. în acea perioad\, acest pod era cel mai lung din Europa [i printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume. A[a de importantã era aceastã construc]ie incit [coli de politehnicã celebre din Occident veneau sã admire realizarea inginerului Anghel Saligny. (V.M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.