Educație

Florin Paraschiv, O hermeneutica a duhului oltean

Valentin Muscă
20 dec 2008 810 vizualizări
Este prima analiza filosofica a spiritului Valahiei Mici, asa cum mai este numita Tara Banilor, cu capitala la Craiova

Ginditorul Florin Paraschiv nu ne lasa prada somnului mioritic, provocindu-ne, in prag de Craciun, cu o lucrare despre «spiritualitatea» romanilor de pe Jiu si Olt. «O hemeneutica a duhului oltean» (Ed. Andrew, Focsani, 2008) este, dupa cunostinta noastra, prima lucrare despre spiritualitatea asa- numitei Valahii Mici, tarisoara care a marcat definitiv spiritul romanesc prin francmasonul Tudor din Vladimiri si prin Mos Petrache din Maglavit. Tot o creatie a duhului oltean este si primul baron postdecembrist din istoria Romaniei, caraghiosul Mischie, cel care a deschis un nou capitol in politica romaneasca - "Baronul local". Nu va speriati iubiti cititori, lucrarea nu este una de istorie, nici de geografie. Ca si celelalte volume ale cinicului Florin Paraschiv, lucrarea nu se adreseaza blondelor, profesorilor care traiesc din meditatii, trepadusilor care participa la manifestari culturale pentru figuratie, aciuatilor din institutiile de cultura focsanene, nici studentilor simbetisti de la duzina de pseudouniversitati prin corespondenta din Focsani. «O hermeneutica a duhului oltean" este, asa cum titlul o spune, o hermeneutica a destinului oltenesc in XII volume, in care sint analizate maretia acestei Valahii Micii, inobilate de statura verticala a nonconformistului Petre Pandrea, a sculptorului Brincusi sau a genialului Marin Sorescu. Filosofie a sufletului oltenesc, de ieri si de azi, «O hermeneutica a duhului oltean" ne descopera similitudini frapante cu duhul mioritic, cu mizeriile si nenorocirile Vrancei Mioritice, nu doar in plan politic, ci mai ales in plan religios. Falsa religiozitate olteneasca seamana ca doua picaturi de apa cu falsa religiozitate din Tara Babei Vrincioaia. Craiova avea inainte de 1900, 26 de biserici, tot atitea cit aveau si Focsanii Vrancei si competitia continua dupa 1989, cind cele doua orase "" Craiova si Focsani "" au cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Europa. Privita din acest punct de vedere, daca Oltenia este numita Valahia Mica in raport cu Valahia Mare, Vrancea este Tara de Jos "" Moldova de Jos, in raport cu Moldova cea Mare. Vrincenii sint oltenii Moldovei, iar caraghioslicurile din viata culturala si politica vrinceana arata ca am putea oricind inlocui oltenii din bancurile cu olteni. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.