Educație

Ion Cherciu, Costumul popular din Tara Vrancei

Valentin Muscă
10 dec 2008 4555 vizualizări
Este prima lucrare complexa despre diversitatea costumului popular vrincean u lucrarea completeaza trilogia despre arta populara, credintele si bisericile de lemn din Vrancea arhaica

In sfirsit, o lucrare unitara despre costumul popular din Vrancea arhaica si in acelasi timp cea mai recenta abordare a unui subiect pe marginea caruia citeva zeci de functionari culturali maninca o piine alba in Vrancea, dar despre promovarea costumului popular nu fac mare lucru. Lucrarea cercetatorului dr. Ion Cherciu este cu atit mai importanta si ofera pentru prima data o imagine de ansamblu despre diversitatea motivelor traditionale de pe costumele populare din Tara Vrancei. In acelasi timp, "Costumul popular din Tara Vrancei" (Bucuresti, 2008) este si cea mai bogata sursa de informatii pentru cei care peste ani vor sa descopere cum se imbracau mocanii vrinceni. Din acest punct de vedere, "Costumul popular din Tara Vrancei" cuprinde imagini cu cele mai reprezentative costume populare vrincene si fotografii care au intrat deja in fototeca de aur a culturii romane. Publicata de Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, in selecta colectie "Albumul de Arta Populara", lucrarea cercetatorului vrincean Ion Cherciu are toate sansele sa intre in circuitul stiintific european. In cele opt capitole, Ion Cherciu analizeaza sistematic costumul popular femeiesc, barbatesc, broderia din Vrancea, pe care o numeste "O marturie a Bizantului dupa Bizant", costumul popular interbelic, cel contemporan si costumul popular vrincean si oikumena romaneasca. Insotita de un cuvint inainte in romana si engleza, ca si de concluzii in limba engleza si o bibliografie selectiva, "Costumul popular din Tara Vrancei" completeaza trilogia profesorului Ion Cherciu, respectiv "Bisericile de lemn din Tara Vrancei - factor de identitate culturala" (Bucuresti, 2003), "Arta populara din Tara Vrancei" (Bucuresti, 2004) si "Traditii si credinte populare din Tara Vrancei" (Bucuresti, 2007). Ion Cherciu este cercetator la prestigiosul Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" al Academiei Romane. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.