Educație

Eugen Simion a lansat Fictiunea jurnalului intim, la Focsani

Camelia Stănilă
15 iun 2005 1358 vizualizări
Presedintele Academiei Romane a ales Colegiul "Al. I. Cuza" pentru lansarea celor trei volume despre tehnica jurnalului. Eugen Simion spune ca aceasta este cartea sa cu cea mai lunga "gestatie"

Eugen Simion, presedintele Academiei Romane si critic literar, a ales sa-si lanseze cartea "Fictiunea jurnalului intim" la Focsani, la Colegiul "Al. I. Cuza". Scriitorul spune despre cea mai noua carte a sa ca s-a concretizat dupa "o lunga gestatie, inceputa inainte de revolutia din 1989 si terminata dupa anul 2001". Autorul povesteste ca ideea unei asemenea carti i-a venit cu multi ani in urma, prin anii \'70, cind el insusi tinea un jurnal, o parte fiind si publicat in "Jurnalul parizian". Eugen Simion spune ca ideea de jurnal nu este acceptata in salonul de protocol al literaturii, fiind insa o tema care a incitat de-a lungul anilor multi scriitori, pentru ca "acest tip de carte vine fara sa te astepti, nu le chemi, dar se dovedesc a fi cele mai reusite".

Academicianul Eugen Simion este de parere ca jurnalul intim, prin definitie, este un gen care se opune regulilor fictiunii, literaturii. A face o literatura de tip confesiv nu inseamna a scrie frumos sau a nota propriile inchipuiri, trebuie sa asterni pe hirtie doar ceea ce se intimpla. Insa, de la un moment dat, si jurnalul devine o fictiune, o opera literara, iar uneori, scriitori celebri ramin in atentia cititorilor numai prin jurnalele lor, cum este cazul lui Andre Gide. "Jurnalul intim este un gen literar si trebuie acceptat. Jurnalul vizeaza destinul omului, felul in care o viata se transforma in destin. Vrea, nu vrea, jurnalul tinde spre o anumita estetica", a afirmat Eugen Simion. Cartea "Fictiunea jurnalului intim" este impartita in trei volume, in total insumind 1.200 de pagini. Primul volum se intituleaza "Exista o poetica a jurnalului intim?", volumul doi trateaza problema "Intimismului european" si prezinta citiva dintre marii dialisti europeni precum Kafka, Tolstoi, Gide, Virginia Woolf sau Stendhal. Ultima parte a cartii face referire la "Dialismul romanesc" si pleaca de la ideea lui Titu Maiorescu, dupa care, scriitorii romani nu ar fi avut inclinatie catre jurnalul intim si combate aceasta idee falsa. "A fost si o surpriza pentru mine, caci inainte de a ma apuca de acest studiu nu eram convins ca jurnalul este o vocatie romaneasca. Scriitorii romani au o vocatie pentru confesiune, insa fie ca jurnalele nu au fost descoperite sau au fost descoperite prea tirziu, fie nu au fost luate in seama. Secolul al XIX-lea a fost un secol al confesiunii, cu foarte multe caiete, dosare secrete, mai mult memorialism si mai putine jurnale intime. Dar acestea exista, iar unele sint remarcabile, precum cele ale lui Titu Maiorescu, C. A. Rosetti, Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Alice Voinescu, Radu Petrescu sau Ion D. Sirbu", a spus Eugen Simion.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.