Educație

Mos Nicolae, parintele celor sarmani

Valentin Muscă
6 dec 2008 805 vizualizări
Este Mosul care aduce noaptea jucarii copiilor in ghetele de la usa u la originea traditiei se afla faptele Sfintului Nicolae, care a fost episcop in secolul al III-lea intr-un orasel din actuala Turcie

Povestea Mosului Nicolae a fascinat mereu imaginarul copilariei si fiecare dintre noi s-a culcat cel putin o data cu gindul la Mosul care va aduce noaptea jucarii in ghetele din fata usei de la intrare. Pentru cei cuminti o recompensa, pentru cei mai putin cuminti o surpriza indelung asteptata, noaptea de Mos Nicolae este noaptea magica a copilariei. Indiferent de epocile traite, de Sfintul Nicolae seara a fost mai frumoasa si in casele crestinilor a licarit bucuria pe chipurile celor mici. Povestea lui Mos Nicolae a inceput, devreme, in secolul al III-lea, intr-un orasel din Asia Mica, pe vremea cind episcopii nu traiau in palate, ci impartaseau bucuriile cu cei saraci. In orasul in care era episcop Nicolae, un tata crescuse singur trei fete si era trist pentru ca era sarac si nu putea sa le marite. Aflind durerea tatalui, episcopul le-a dus rind pe rind, cind le venise sorocul, banii necesari ca parintele sa cumpere fetelor zestrea de nunta. De atunci, intimplarea a devenit legenda, iar povestea fetelor sarace, ajutate noaptea, pe furis, de episcopul Nicolae a intrat in imaginarul tuturor celor care astepta daruri. Daca istorioara a dat nastere unei traditii, episcopul Nicolae a fost trecut in rindul sfintilor, fiind cinstit si de occidentali si de noi, crestinii de la gurile Dunarii. Moastele sfintului se gasesc in biserica Sf. Nicolae din Bari "" Italia, unde au fost duse in secolul XII de cruciati si de Sf. Nicolae crestini din toata lumea isi indreapta pasii spre biserica celui care a dat nastere uneia din cele mai frumoase traditii de iarna - cadourile de Mos Nicolae. Sfintul Nicolae este patronul mai multor orase din Europa, fiind in acelasi timp unul din cei mai populari sfinti romani. Nu mai putin de patru biserici din Focsani il au ca patron spiritual: Sfintul Nicolae Nou, Sfintul Nicolae Vechi, Sfintul Nicolae Tabacari si Sfintul Nicolae Stroe. Episcopul Myrei este si sfintul protector al fostului Schit Capatanu si al Manastirilor Recea din Dumbraveni si Trotusanu din Movilita. Celor care poarta numele sfintului le dorim Ani Multi Fericiti si viata Sfintului Nicolae sa le fie exemplu de traire crestina. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.