Educație

Sfintul Ioan Damaschin, aparatorul cinstirii icoanelor

Valentin Muscă
4 dec 2008 584 vizualizări
Credinciosii ortdocsi si catolici il pomenesc astazi pe Ioan Damaschin, sfintul care incheie sirul sfintilor parinti din perioada clasica a crestinismului.

In acelasi timp, este primul mare scriitor bisericesc sistematic si fondatorul a ceea ce mai tirziu se va numi Scolastica. Cinstit si de ortodocsi si de catolici deopotriva, Ioan Damaschin a redactat prima sinteza teologica a crestinismului, ramasa pina azi exemplu de claritate in exprimare si definire a adevarurilor de credinta. Originar din faimosul oras cosmopolit Damasc, Ioan a trait intre 675-749, redacindu-si sinteza teologica tocmai in momentul in care islamul reusise prin citiva imparati bizantini sa impuna crestinismului respingerea icoanelor. In 726, Leon al III-lea a interzis cinstirea icoanelor si a declansat una din cele mai grave crize de identitate in sinul crestinilor, dar si de persecutie impotriva celor care cinsteau icoanele. Printre teologii vremii care au avut curajul sa se ridice si sa apere cinstirea icoanelor, in scris, Ioan Damaschin face figura aparte. Prin scrierile sale limpezi, Ioan Damaschin a oferit preotilor si episcopilor argumentele care stau la baza cinstirii icoanelor, iar "Dogmatica" sfintului este una cele mai tiparite scrieri teologice crestine. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.