Educație

Copiii stranierilor se simt ai nimanui

Iulia Nicolaie
1 dec 2008 764 vizualizări
Desi sarbatorim Marea Unire, copiii vrincenilor plecati in Italia simt ca sint lipsiti de identitate nationala

De multe ori, pentru a cistiga o piine cinstita, multi vrinceni iau decizia dramatica de a lucra peste hotare si de a-si lasa in urma copiii, care se simt descumpaniti si singuri pe lume. Chiar si in cazurile in care micutii sint alaturi de parinti si merg la scoala peste hotare se izbesc de prejudecatile strainilor, care ii marginalizeaza sau nu le acorda sansa de a se afirma. Multi vrinceni si-au gasit locuri de munca in Italia, dar din nefericire nu isi regasesc si identitatea nationala sau mindria de a striga sus si tare ca sint romani. Copiii ramasi acasa sufera de dorul parintilor luni intregi si nu se pot simti alinati doar de cadourile primite de sarbatori. Unul dintre multele cazuri triste de acest fel este cel al fratilor Gabriela si George, elevi de gimnaziu la una dintre scolile din oras, dupa ce timp de patru ani au studiat in Italia. La scoala, pe panoul pe care trebuiau sa-si prezinte compunerile despre cum vad ei Unirea, George a scris: "A fi roman in Romania este diferit de a fi roman in alta tara, ca de exemplu Italia. In toate domeniile romanii sint marginalizati; parintii la munca si copiii la scoala. Cind mergeam intr-un supermarket si incepeam sa vorbim romaneste intre noi, ceilalti intorceau capul si incepeau sa ne vorbeasca de rau". Iata cum in alta tara mindria patriotica se preschimba in rusinea de a face parte dintr-un popor care nu ar trebui sa-si asume nici o vina pentru faptele "copiilor sai" mai obraznici. Trist este ca poate peste citiva ani acesti copii poate nu vor mai sarbatori Unirea, infrinti de rusine si de prejudecatile celor educati de mici sa fie intoleranti. Gabriela, intoarsa in Focsani din luna august, povesteste cum era discriminata nu numai de colegi, ci si de profesorii care in loc sa-si faca treaba se preocupau sa o "puna la punct" pe micuta "intrusa". "Ma simteam marginalizata pentru ca ridicam mina la ore sa raspund, iar profesorii imi spuneau sa las mina jos, ca nu stiu nimic. Aveam doar doua prietene in Italia, in rest ma simteam ignorata de colegi", adauga fetita. Intrebata de Ziarul de Vrancea daca s-ar mai intoarce acolo, a raspuns ferm "niciodata". Momentan, cei doi frati locuiesc cu bunica lor si asteapta cu nerabdare Craciunul, nu pentru cadouri, ca alti copii, ci ca sa-si revada parintii. "Pe tata l-am vazut acum o luna, dar pe mama nu am mai vazut-o din august, de cind m-am intors in tara. Imi este foarte, foarte dor de ea", marturiseste Gabriela. Din pacate, cei doi frati lupta din greu sa se integreze inapoi in societatea romaneasca, o societate care nu este nici ea foarte toleranta si care emite judecati bazate pe teorii si prejudecati absurde, invatate si ele in sinul familiei. Astfel, copiii ajung sa fie marginalizati chiar in tara lor, care ar trebui sa-i primeasca cu bratele deschise. E Ziua Romaniei si pentru ei! (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.