Educație

Marea Unire, expusa la Casa de Cultura

Iulia Nicolaie
27 nov 2008 721 vizualizări
Ieri s-a deschis la Casa de Cultura a Sindicatelor Leopoldina Balanuta expozitia Marea Unire in documente si imagini .

Manifestarea legata de apropierea zilei nationale, 1 Decembrie, a fost posibila prin colaborarea elevilor de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani si Casa de Cultura, cea care a gazduit expozitia. Vernisajul a inceput cu o introducere realizata de referentul Casei de Cultura, Florica Balan. A urmat o scurta lectie de istorie "predata" celor prezenti de prof. Elena Hruscovschi. Cadrul didactic de la Liceul Pedagogic a vorbit despre fostele zile nationale, 10 mai, 23 august si a amintit un detaliu mai putin cunoscut, anume ca in urma evenimentelor din 1989 s-a propus ca 22 decembrie sa devina ziua nationala a Romaniei. De asemenea, a mai fost subliniat si explicat contextul istoric zbuciumat al anului 1918, indicindu-se pe scurt etapele unirii provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crisana si Maramures cu tara-mama. Expozitia gazduita de institutia de cultura este compusa din harti, reproduceri din ziarele vremii, imagini ale cladirilor si personalitatilor din epoca, creionindu-se, in mare, imprejurarile in care s-a realizat Marea Unire. Carla Gabriela Cotea, eleva la Liceul Pedagogic, a citit la rindul ei un eseu in care a evocat figuri simbol, marcante pentru conceptul de unire, precum Mihai Viteazu, si a divulgat reprezentarea imaginatiei sale legate 1 Decembrie 1918 : "Vad o mare de oameni fluturind steaguri tricolore". Pentru cei interesati de istorie mai trebuie precizat si faptul ca expozitia de la Casa de Cultura poate fi vizitata si in luna decembrie. (C. FANARU)

Noi expozitii la Galeriile de Arta si la Palatul Copiilor

Si Palatul Copiilor a gazduit ieri o expozitie foarte interesanta de arta textila, intitulata "Fanteziile toamnei". Elevii de la Scoala nr. 3 Focsani si Scoala Speciala "Elena Doamna" au prezentat in jur de 50 de lucrari realizate din seminte, frunze sau sfoara. Lucrarile au fost realizate atit individual cit si colectiv de cei peste 50 de scolari foarte talentati. Evenimentul a fost organizat de coordonatoarea Cercului de Arta, Didina Mocanu, cu ajutorul cadrelor didactice Fanica Nanu si Ecaterina Galoiu. Micii expozanti au fost toti premiati cu diplome de merit, dupa ce au vizionat si un scurt moment artistic. Astazi, o noua expozitie de pictura si sculptura poate fi admirata, incepind cu ora 17.00, la Galeriile de Arta din Focsani. Vernisajul intitulat "Sacrul in arta" este dedicat Zilei Nationale a Romaniei si include si un proiect de prezentare a valorilor artei romanesti contemporane, sustinut de pictorul Liviu Nedelcu. Expozitia va fi prezentata de criticii de arta Alexandra Titu si Constantin Prut si va contine lucrari ale artistilor Zamfira Barzu, Ilie Boca, Mihai Chiuariu, Serbana Dragoescu sau Marin Gherasim. La vernisaj este invitat si Corul Pastorala, condus de Dumitru Sandulachi. ( I. NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.