Educație

Din temnite, spre sinaxare

Valentin Muscă
20 nov 2008 875 vizualizări
Propunere de canonizare a mucenicilor prigoanei comuniste Pe site-ul www.sfintii-inchisorilor.ro pot fi gasite mai multe informatii despre aceasta campanie unica in spatiul eclezial ortodox

Demers unic in istoria recenta a Romaniei. La propunera celebrului arhimandrit Justin Parvu, cel care l-a botezat in temnitele comuniste pe Nicolae Steinhard, viitorul parinte Nicolae de la Rohia, mai multi intelectuali crestini au pregatit o campanie de informare despre martiriul suferit in timpul prigoanei comuniste. Cu titlul «Din temnite, spre sinaxare», campania va incepe pe 1 decembrie 2008 si se va incheia pe 24 decembrie 2009. «Campania va consta in organizarea de conferinte, dezbateri, tipariri de carti, brosuri si pliante de popularizare, in proiectii de filme documentare, in organizarea de intilniri cu cei care au supravietuit inchisorilor comuniste, dar si de pelerinaje la locurile in care au fost ingropati sfintii marturisitori", se arata in cuvintul de inceput al acestei campanii, de pe site-ul care va promova pe internet demersul, www.sfintii-inchisorilor.ro. La capatul unui an va fi tiparita lucrarea «Din temnite, spre sinaxare. Despre mucenicii prigoanei comuniste" (Ed. Areopag, Bucuresti, 2009) si va fi inaintata Sfintului Sionod al Bisericii Ortodoxe Romane propunerea canonizarii a trei marturisitori care au fost ucisi in inchisorile comuniste: Valeriu Gafencu, Daniil Sandu Tudor si parintele Ilarion Felea. Initiativa a fost generata de faptul ca la aproape 20 de ani de la caderea comunismului Biserica nu a facut inca pasul sa-si canonize martirii care l-au marturisit pe Hristos atunci cind conducerea Bisericii facuse pactul cu diavolul, respectiv cu ideologia comunista. Pe plan local, primele manifestari au avut deja loc, campania fiind promovata cu ajutorul preotului Sergiu Matei la postul de televiziune Atlas TV. Tot cu sprijinul preotului se va organiza o expozitie cu imagini despre calvarul crestinismului in timpul comunismului, chiar despre crestinii din Vrancea care au suferit in acei ani, despre care la Muzeul "Episcop Epifanie" din Buzau nu gasim din pacate nici un rind. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.