Educație

Copiii au inceput sa se drogheze din clasa a V-a

Raluca Manolache
19 nov 2008 5742 vizualizări
Un studiu realizat la nivel national arata ca si copiii de 11 ani au inceput sa consume canabis u consumatorii de droguri pot primi sprijin medical, insa de cele mai multe ori nu-l cer de teama sa nu fie dati pe mina Politiei u un singur detinut de la Penitenciarul Focsani a dorit sa primeasca consiliere de la Centrul Antidrog Vrancea pentru ca era dependent de substante halucinogene

Specialistii de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea nu sint prea cautati de consumatorii de droguri, chiar daca au in program mai multe actiuni preventive pentru care e cheltuiesc bani publici. Chiar daca statisticile Politiei Judetene arata ca trei persoane au fost cercetate penal in acest an pentru consum de droguri, numarul celor dependenti de diferite substante stupefiante este mult mai ridicat decit stiu autoritatile. Chiar sefa Serviciului Regional Antidrog Galati, Angela Mihaela Ene (FOTO), spune ca este foarte greu de stabilit o cifra exacta si reala, pentru ca cei mai multi consuma ocazional droguri, in weekend, cind merg in cluburi sau la diferite petreceri. Un studiu realizat recent la nivel national arata ca si copiii de 11 ani, care abia trec in clasa a V-a, la gimnaziu, au inceput sa fumeze tigari cu canabis, in conditiile in care sint supravegheati din ce in ce mai superficial de parinti si bunici. "Copiii se tem de Centrul de Prevenire. Se intimpla ca noi sa fim asociati cu institutii cu atributii coercitive. Nu avem aceste atributii, dar consider ca in aceasta situatie rolul important si decizional il au parintii. Consumatorul de droguri trebuie tratat ca un pacient si nu ca o persoana care a incalcat prevederile legii. Noi trebuie sa venim sa il ajutam si nu sa il marginalizam", a spus Angela Mihaela Ene, de la Centrul Antidrog Galati, care are in coordonare si centrul de resort de la Focsani. In aceste conditii, chiar daca Centrul a desfasurat numeroase actiuni de prevenire si chiar are bani pentru asta, tinerii nu au curajul sa bata la usa specialistilor pentru a le cere ajutor. Inspectorul Razvan Candrea, de profesie asistent social, spune ca orice consumator de droguri se poate adresa Centrului pentru a beneficia de consiliere psihologica si asistenta medicala, acolo unde este nevoie. Aici, beneficiarul semneaza un acord, iar toate informatiile despre identitatea sa vor fi confidentiale. Anul acesta un singur detinut de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani a dorit sa primeasca consiliere dupa ce nu a mai avut acces la droguri in spatele gratiilor, si un singur parinte a cerut ajutor specializat dupa ce a aflat ca propriul copil consuma substante halucinogene in cadrul anturajului. (Raluca MANOLACHE)


13 vrinceni au baut pina au murit


Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, aflat in subordinea Autoritatii Nationale Antidrog, desfasoara in principal o activitate de prevenire a consumului de droguri in rindul tinerilor, dar nu numai. Sint realizate in acest sens diferite actiuni care se adreseaza si consumatorilor de alcool si tutun, cunoscute sub numele de droguri legale. La nivelul judetului, tot mai multe persoane apeleaza la aceste droguri sociale. De exemplu, situatiile de la Serviciul de Medicina Legala arata ca 13 persoane au murit in acest an ca urmare a consumului exagerat de alcool, iar alte 343 persoane au ajuns in sectia de Psihiatrie din cauza dependentei de bauturi spirtoase. Tot in acest an, centrul antidrog a derulat si proiectul preventiv "Riscurile consumului de alcool la volan", care s-a adresat soferilor. Acestia au primit informatii legate de modul in care consumul de droguri si alcool afecteaza capacitatea de a conduce autovehicule. Si mamicile au fost incluse intr-un proiect. In cadrul campaniei "Informeaza-te, mami!" gravidele au aflat cum tutunul, consumul de alcool si droguri le pot afecta grav bebelusii pe care urmau sa-i aduca pe lume. (R. M.)


Detinutii, testati HIV


Si la Penitenciarul Focsani a fost demarata recent o actiune de testare HIV a persoanelor incarcerate, printr-un program al Autoritatii Nationale Antidrog si al Autoritatii Nationale a Penitenciarelor. La programul preventiv derulat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog vor participa 240 de detinuti care s-au oferit voluntari. Detinutii beneficiaza in acest moment de consiliere si pre testare, astfel incit sa nu sufere un soc daca vor afla ca sufera de virsul imunodeficientei dobindite, care duce in timp la declansarea bolilor asociate SIDA. Pina acum 40 de persoane private de libertate au dorit sa fie evaluate gratuit. "Programul se deruleaza pe baza de voluntariat. Un singur detinut a refuzat sa fie testat pina acum", a spus dr. Doina Chiriac, medic la Centrul Antidrog, care a precizat ca rezultatele vor fi confidentiale, potrivit legii. Testarea HIV se va face la nivel national pentru 9.000 de detinuti, in 38 de penitenciare. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.