Educație

Ansamblul memorial Sihleanu, monument istoric

Valentin Muscă
19 nov 2008 1486 vizualizări
Este prima clasare a unui obiectiv istoric din Vrancea in ultimii 11 ani u in ultimii ani au fost demolate mai multe monumente

Dupa 11 ani, in care au fost demolate trei monumente istorice din Vrancea, in sfirsit, un ansamblu monumental din judet intra pe Lista Monumentelor Istorice. Biserica familiei Sihleanu, statuia poetului Alexandru Sihleanu si fostul castel al familiei din Sihlea sint de citeva zile monumente istorice protejate de lege, iar deteriorarea mostenirii patrimoniului cultural si religios al familiei sihlenilor ar putea lua sfirsit. "Este pentru prima data in ultimul deceniu cind un obiectiv din Vrancea a fost clasat, adica a fost introdus pe Lista Monumentelor Istorice. Ultimul obiectiv a fost biserica de lemn din Chiojdeni, clasata in 1997. Acest obiectiv a intrat la capitolul memoriale, este denumit oficial «Ansamblul Memorial Sihleanu-Gradisteanu-Ghica» si cuprinde biserica familiei, statuia poetului si fostul castel al familiei, care adaposteste actualmente scoala din localitate", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Faima acestei familii nu vine atit de la averea impresionanta a paharnicului Zamfirache Sihleanu, pentru care a fost construita gara din localitate la inceputul secolului XX, ci de la debutul fulminant al poetului Alexandru Sihleanu (1834-1857) si de la moartea sa prematura, care l-a transformat in legenda. Poate ca in acest fel sutele de obiecte de pret ramase de la acesti aristocrati nu vor mai fi risipite prin scoala si se va putea alcatui o Colectie muzeala la Sihlea. De sfirsitul fericit al bisericii familiei Sihleanu nu s-a bucurat si biserica "Sfintul Nicolae" din Capatanu, comuna Brosteni, propusa de mai multi ani pentru Lista Monumentelor Istorice, propunere abandonata in 2004. Intre timp, preotul paroh Gabriel Iordache a restaurat-o in maniera proprie si din biserica fostului Schit Capatanu nu a mai ramas nimic original. Ba mai mult, parintele a construit si o clopotnita data cu praf de piatra, culmea, mai inalta ca biserica. (Valentin MUSCA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.