Educație

Festivalul Florentin Delmar, trei zile de muzica usoara la Focsani

Mihaela Beșleagă
18 nov 2008 1146 vizualizări
Editia din acest an a festivalului care a debutat in 1973 se va desfasura pe scena Teatrului u cei mai talentati concurenti vor fi rasplatiti cu premii generoase

Festivalul de Muzica Usoara Romaneasca "Florentin Delmar" , care se afla in acest an la cea de a 33-a editie, va debuta miercuri, 19 noiembrie si se va desfasura pe parcursul a trei zile, pina pe 21 noiembrie. La festival sint asteptati concurenti din toate regiunile tarii, care vor face dovada talentului in serile de concurs pe scena Teatrului Municipal «Mr. Gh. Pastia». Festivalul are o sectiune de interpretare dar si recitaluri ale unor vedete din muzica usoara romaneasca, dupa cum anunta intr-un comunicat de presa firma Scorpion, partener al evenimentului. La Focsani sint asteptati sa cinte Aurelian Temisan, Gabriel Dorobantu, Anisoara Mardare, fosta glorie a festivalului, Dragos Chircu, Raluca Nistor, Milenium, dar si Formatia Ionel Tudor. Festivalul "Florentin Delmar" a debutat in anul 1973, sub obladuirea Casei de Cultura a municipiului si primeste o titulatura specifica perioadei, "Sa Cinte Tineretea", titlu pe care si-l pastreaza pina in 1990. In anii 70, din motive necunoscute, pentru trei ani, festivalul nu se mai organizeaza, urmind ca in 1979, la initiativa compozitorului Horia Moculescu, acesta sa se reia. Tot la initiativa sa, in 1991 concursul isi schimba denumirea in Florentin Delmar. La concurs s-au inscris deja mai multe voci care se anunta promitatoare. Pentru acest an sint anuntate premii generoase: Marele Premiu si Trofeul Festivalului - 4.000 lei; Premiul I - 3.000 lei; Premiul al II-lea - 2.000 lei; Premiul al III-lea - 1.500 lei ; Premiul Special pentru cea mai buna interpretare a unei melodii Florentin Delmar - 2.500 lei. Concurentii premiati in Gala vor fi invitati in emisiunea "Atentie, se cinta!", din 22 noiembrie, la TVR2. Organizatorii festivalului sint Consiliul Local si Primaria Focsani, respectiv Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia", avind ca partener Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Biletele pentru spectacol se gasesc la agentia teatrului. (Mihaela BESLEAGA)


  • Cine a fost Florentin Delmar


  • Florentin Delmar s-a nascut pe 8 aprilie 1917, la Focsani, numele sau real fiind Florian Milea. Studiaza pianul din copilarie, iar in 1935 se inscrie la Conservatorul din Cluj, unde organizeaza prima formatie studenteasca de muzica usoara cu care sustine numeroase concerte. Incepe sa scrie muzica pe versuri proprii, iar in decembrie 1938 debuteaza la radio intr-un program de muzica vocala, acompaniat de orchestra SRDE, sub pseudonimul Florentin Delmar, nume pe care-l va pastra toata viata. In 1947 devine membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, pentu ca in anul 1950 sa-si infiinteze la radio propia orchestra, Steaua, pe care o va conduce timp de 2 ani. Functioneaza ca solist instrumentist, corepetitor si lector de pian la Teatrul "Constantin Tanase". Delmar se stinge la Bucuresti in 1983. Florentin Delmar a scris muzica usoara de film si a fost unul dintre primii promotori ai muzicii usoare romanesti, melodiile sale avind o muzicalitate si o candoare greu de redat printr-un glas obisnuit.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.